El GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient en contra de responsables del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat a les Terres de l’Ebre per una tala d’arbres en un bosc del parc natural dels Ports. Segons han explicat els ecologistes, la tallada es va fer en un bosc situat en un espai protegit (propietat de la mateixa Generalitat), de gran valor ecològic, situat a la zona de la Font Ferrera, a prop del refugi del mateix nom, al terme municipal de La Sénia.

La denúncia presentada pel GEPEC-EdC va acompanyada d’informes que demostrarien els impactes que la tallada hauria tingut sobre espècies de flora i fauna estrictament protegides.

Aquesta tala es va iniciar a finals de maig de 2019 i es va allargar unes quantes setmanes, temps en què es va executar la primera fase. Segons el Gepec, tot indica que ara el DARP tindria la intenció de reprendre la segona fase de la tallada que seguiria afectant aquest espai natural protegit.

En tractar-se d’un bosc situat dins d’un Parc Natural, la llei 12/1985 de 13 de juny, d’Espais Naturals, indica que l’òrgan gestor de l’espai protegit ha de fer un informe on indiqui si l’actuació és favorable (en aquest cas una tala forestal), i marqui les condicions que s’han de complir. Aquests informes, que pretenen salvaguardar els valors ambientals dels espais protegit, són d’obligat compliment.

En aquest cas el Parc Natural va emetre el corresponent informe tècnic que s’havia de complir, amb tot un seguit de condicions, per tal d’evitar l’afectació a les espècies protegides, evitar afectació als sectors de bosc de major valor ecològic, evitar provocar problemes d’erosió, evitar l’afectació a hàbitats sensibles, etc.

Segons els ecologistes, en fer la tala el DARP “va vulnerar totes aquestes condicions, obviant-les per complert, tot i ser-ne coneixedors, afectant molt severament l’espai natural i a les espècies protegides”. Aquest fet fou denunciat pel GEPEC-EdC, que es va adreçar a tots els departaments de la Generalitat amb competències en l’afer, demanant que actuessin per aturar la tallada, però Agricultura va defensar l’actuació.

Arran d’aquesta situació, durant els últims mesos el GEPEC-EdC ha recollint informes i dades que certifiquin l’afectació que la tala forestal ha tingut sobre l’espai natural i sobre les espècies protegides, i els incompliments administratius i els possibles delictes penals que s’han pogut cometre al realitzar aquesta actuació.

“Una vegada aquest treball ha estat finalitzat i davant l’evidència que s’han pogut cometre diversos delictes greus, tant de caire ambiental com d’altres (per exemple el de prevaricació), s’ha fet entrega de la denúncia, acompanyada de molta documentació, a la Fiscalia de Medi Ambient que, davant d’aquests clars indicis de possible activitat delictiva, ha obert diligències penals”, expliquen els ecologistes en un comunicat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.