Les entitats ambientalistes estan preocupades per la supervivència de les poblacions de les nacres al delta de l’Ebre després del temporal Gloria que ha causat, , entre altres estralls, el trencament del Trabucador. Aquesta espècie de mol·lusc, un dels animals més singulars que habiten a la badia dels Alfacs, es xifrava en 90.0000 exemplars l’any 2019 i s’ha reduït fins als 40.000 i 45.000, segons estimacions de l’IRTA. Les poblacions de nacres s’han vist afectades per un paràsit protozou des de fa quatre anys. “Em preocupa sobretot és quan es tancarà el Trabucador perquè si continua obert de cara a l’estiu quan les temperatures pugen aleshores tindrem un problema perquè la salinitat afavorirà el desenvolupament del paràsit“, ha afirmat Patrícia Prado, investigadora de l’IRTA.
Per preservar aquesta espècia es posarà en marxa una campanya de micromecenatge a partir de la setmana vinent. En aquest sentit, més de 200 persones han participat de la jornada per celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides, els quals han netejat la zona propera al Trabucador i la seva platja.

Uns 50 voluntaris s'han sumat a la primera neteja de platges després del temporal #Glòria a #LaRàpita. Avui, a la platja del Molinet 🏝
👉Recordeu que el dia 16 serà a la platja del Trabucador. És important que us inscribiu en aquest formulari: https://t.co/3g7DQbM5LK 📄 pic.twitter.com/kJ9A2PvWyd
— Ajuntament de la Ràpita (@ajlarapita) February 1, 2020
Poc a poc ens anem refent del temporal, avui netejant la platja del Molinet. Malauradament encara falta molt per tornar a veure el nostre Trabucador com abans.
Gràcies als voluntaris i a l'@enlarapita per organitzar la jornada d'avui! pic.twitter.com/I2vsDa7jKr
— Josep Caparrós (@jccaparros) February 1, 2020