La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha advertit aquest dimarts ERC del “risc enorme” de l’acord amb el PSOE. En roda de premsa, Paluzie ha apel·lat a les bases d’ERC a fer una “reflexió” sobre l’acord amb els socialistes i ha pronosticat que si el pacte prospera el context polític es podria “encaminar en una segona transició tutelada per dalt” per part de “l’aparell judicial i policial de l’Estat“. La presidenta de l’ANC ha dit que amb l’acord amb el PSOE es podria transmetre la imatge a l’exterior que el cas català és un “conflicte intern en vies de resolució“. Un conflicte català, que segons Paluzie, no s’està resolent si l’audoterminació queda fora de l’equació de les negociacions.

Paluzie ha argumentat que els partits independentistes tenen per objectiu la independència de Catalunya, l’exercici del dret a l’autodeterminació, la fi de la “repressió” i la llibertat dels “presos polítics“. “Aquests objectius no els veiem en aquest acord“, ha subratllat Paluzie. “Consultar sobre acords polítics no és consultar sobre l’autodeterminació“, ha dit respecte un dels punts de l’acord entre PSOE i ERC.

La presidenta de l’entitat ha dit que s’està deixant fora de la negociació l’autodeterminació en un moment internacional que en 1-2 anys es podria obrir “una finestra d’oportunitat molt gran” amb el segon referèndum a Escòcia o la reunificació d’Irlanda després del Brexit.

A més a més, ha criticat que s’estigui arribant a un acord sense que l’Estat estigui “obeint” les resolucions judicials internacionals i les recomanacions al voltant dels presos de l’1-O. També ha analitzat que amb l’acord es trencaria “el cicle d’oportunitat per a l’alliberament nacional que es va obrir amb la sentència de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional el 2010“.

Per tot plegat, ha dit que en un moment de “feblesa” de l’Estat és el moment de pressionar tot i que el cost de la “repressió” sigui “molt alt“. Pel que fa al Consell Nacional d’ERC que ha de decidir el posicionament de la formació respecte a la investidura de Pedro Sánchez, Paluzie els ha demanat reflexionar i ha dit que els agradaria que l’òrgan d’ERC tombés l’acord amb el PSOE. Ha admès que si prospera l’acord entre ERC i el PSOE, això podria afectar a la unitat independentista.

D’altra banda, Paluzie ha explicat que en funció de la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) sobre el president de la Generalitat, Quim Torra, i la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras, preveuen convocar mobilitzacions.

Autor: