Aquest dijous, 19 de desembre, es presenta a la Biblioteca Marcel·lí Domingo (19.30 hores) el llibre “Ramon Borrell, la crònica d’un temps” del director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, i la tècnica d’aquesta institució, Laura Tienda. Publicat per Onada Edicions dins la col·lecció Finestres al passat, es tracta d’una selecció de les imatges més representatives del fons fotogràfic del tortosí Ramon Borrell (1869-1948), considerat el fotògraf de Tortosa per excel·lència durant les primeres dècades del segle passat.

Les quaranta fotografies que composen el volum són un viatge al passat en que hi apareix una societat en constant canvi i que s’està industrialitzant ràpidament: és la imatge de les obres a l’Assut de Xerta, la construcció dels canals de l’Ebre, la festa de l’aviació o la de l’avarament del emblemàtic vapor Anita. Per tal d’entendre el context històric que rodeja cada imatge, els autors Albert Curto i Laura Tienda hi contribueixen amb uns textos explicatius en els que identifiquen i descriuen què és el que passa a la fotografia i quins són els protagonistes. Precisament, figures històriques com Felip Pedrell, els Cerveto, Marcel·lí Domingo, la infanta Isabel de Borbón i Joaquim Bau hi desfilaven davant de l’objectiu de Borrell.

Ramon Borrell Codorniu va nàixer a Tortosa l’any 1869. En 1908 ja hi exerceix de fotògraf professional en un estudi primer al carrer Major de Santiago i després al carrer de la Rosa. Després de la Guerra Civil va ser nomenat fotògraf de la delegació tortosina de la Dirección General de la Regiones Devastadas per tal de realitzar el testimoni gràfic de les obres impulsades per aquest ens. Casat amb Àngela Gonzalvo i pare de dos fills, Ramon i Àngela, va morir l’any 1948.

Per als autors de “Ramon Borrell, la crònica d’un temps”, va ser el fotògraf per excel·lència de Tortosa. Va tindre una extensa carrera professional i va trencar amb el convencionalisme de treballar en estudi, tot excel·lint en la fotografia documental. Va sortir al carrer i va immortalitzar els esdeveniments i els successos de la ciutat. “Podríem dir que, en l’imaginari col·lectiu, la Tortosa d’abans de la Guerra Civil és la fotografiada per Ramon Borrell”, hi assenyalen Curto i Tienda, qui també recorden que va ser un fotògraf que va reunir un ingent arxiu iconogràfic i va oferir el seu fons com a producte comercialitzat. Actualment, s’hi conserven 3.000 plaques de vidre seues a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, un veritable patrimoni històric per no oblidar aquella Tortosa de fa cent anys.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.