La Unió Filharmònica d’Amposta acollirà a partir del 14 de desembre un curs dedicat a recuperar l’essència de la festa i apropar-la al cicle de la terra. La cançó i el cicle de la terra serà un curs de cant popular i folklore impartit pel músic i periodista Arturo Gaya, conegut pel seu treball a Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

El curs es desenvoluparà en 6 sessions de 3 hores de durada (dissabtes de 10.30 a 13.30) i té per objectiu recuperar el sentit de la festa a través del cançoner popular en un itinerari pel cicle festiu de la terra: el cicle de nadal a l’hivern, el carnaval i el cicle de la Lluna a la primavera, el Sant Joan i les festes d’estiu, i la gran festa de recollida dels fruits que a la tardor celebrem com a Tots Sants.

Les sessions, que també inclouran continguts generals de folklore i folklorisme, així com una introducció al cant popular i el vers cantat, es distribuiran des d’aquest desembre fins a l’abril de 2020, seguint el calendari festiu.

Organitzat per la Unió Filharmònica d’Amposta, el curs està obert al públic en general i també de manera especial als docents, ja que és una activitat reconeguda pel Departament d’Educació en el pla de formació docent.

Arturo Gaya, que porta més de 20 anys dedicat a la formació a través de l’Aula de Música Tradicional i Popular, considera que conéixer l’essència i el sentit autèntic de la festa ens apropa a la natura i al cicle de la terra: “Per què cantem a la pau per Nadal o ens disfressem per Carnaval? Per què debatem a Tots Sants entre castanyeres i zoombies?… Per què la Lluna regeix encara en algunes activitats econòmiques? És un aprenentatge important en una època en la que tothom hem de fer el que tinguem a l’abast per reconduir la nostra societat de cara a una altra manera de viure. És bo saber per què celebrem cadascuna de les nostres festes, perquè això contribueix a recuperar la nostra identitat i també a saber què fem i per què estem aquí”, afegeix Gaya.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.