La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha conclòs aquest mes d’octubre les actuacions de control de caragol poma en el tram del riu Ebre comprès entre Tortosa i Miravet previstes per a aquest any. La campanya de control i vigilància, realitzada de maig a octubre, ha finalitzat amb la retirada a l’entorn de Tortosa de 461 exemplars adults del caragol poma i 2.210 posades recollides. A Miravet no s’ha detectat presència de l’espècie durant tota la campanya, per la qual cosa totes les actuacions dutes a terme en aquest focus els dos anys anteriors han estat efectives i poden haver acabat amb el focus (encara que continuaran les tasques de vigilància el 2020 per a garantir l’efectivitat d’aquestes actuacions).

A Tortosa, la barrera de ribera executada a manera de “tallafocs” entre el pont de l’Estat i el pont del Mil·lenari, així com l’eliminació de vegetació tant terrestre com aquàtica, han evitat l’avanç de l’espècie aigües amunt del límit actual (situat entre el pont del Mil·lenari i el pont del Ferrocarril).

Segons ha informat la CHE en un comunicat, des del passat 2017 i fins el pròxim 2020 el Ministeri per a la Transició Ecològica destina més de 530.000 euros en les tasques de control de la plaga. Les tasques per controlar el caragol maçana a les proximitats de Tortosa, en zona de Domini Públic Terrestre i en col·laboració amb la Generalitat, van començar el passat 2014. L’objectiu era evitar que s’introduí en el domini públic hidràulic, és a dir, aigües amunt de Tortosa. El passat 2017, els controls es van estendre també a Miravet, on es va detectar un focus puntual.

La campanya ha inclòs jornades de prospecció diürnes i nocturnes, amb la retirada d’adults i postes per aconseguir una major efectivitat. Unes tasques que s’han fet tant des de dalt d’embarcacions com des de la riba del riu. Setmanalment, també s’ha treballat en el desbrossament de vegetació de ribera, tant a Miravet com Tortosa, per facilitar la recerca de l’espècie i eliminar zones de resguard i alimentació. Tot plegat s’ha complementat amb la prospecció quinzenal del tram comprès entre aquestes dos poblacions per detectar possibles nou focus.

Les prospeccions han permès també constatar la presència del cranc blau i que l’espècie augmenta la seva zona de colonització, que incideix en al població del caragol maçana així com en la resta d’espècies amb les quals competeix en l’ecosistema fluvial. Els tècnics també han prestat especial atenció a la detecció d’eicòrnia, detectada el passat mes de setembre al terme municipal de Deltebre. A partir d’aquest moment es van adoptar mesures de vigilància i eradicació per part de la Generalitat.

Es tracta d’una planta flotant aquàtica invasora procedent de Sud-Amèrica que s’utilitza per a finalitats ornamentals en jardineria, estanys i aquaris. Segons la CHE, suposa una amenaça per al riu Ebre perquè pot cobrir per complet lo riu, impedint el pas de la llum i provocant una reducció dràstic dels nivells d’oxigen per la descomposició de la biomassa.

 

Altres espècies invasores

Aquest any s’ha continuat constatant la presència del cranc blau (Callinectes sapidus). Durant el desenvolupament dels treballs per al control del caragol poma s’ha pogut comprovar que l’espècie està augmentant la seva zona de colonització, i que continua incidint en la població de caragol poma, així com en la resta d’espècies amb les quals competeix en l’ecosistema fluvial.

Dins dels treballs desenvolupats en la campanya 2019 s’ha treballat amb màxima atenció a la possible detecció de camalote (Eichhornia crassipes). El mes de setembre es va detectar la presència de la planta invasora en el riu Ebre en el terme municipal de Deltebre. Des d’aquest moment s’han adoptat mesures urgents de vigilància i erradicació per part de la Generalitat per a poder actuar en la seva ràpida erradicació.

El camalote, planta flotant aquàtica provinent de Sud-amèrica utilitzada amb finalitats ornamentals en jardineria, estanys i en acuarofilia, és una espècie invasora que suposa una gran amenaça per al riu Ebre ja que pot entapissar per complet un riu, la qual cosa a més d’impedir el pas de la llum, provoca una disminució dràstica dels nivells d’oxigen per la descomposició de la biomassa.

Seguint l’aposta per accions de divulgació i prevenció, la CHE continua dedicant un apartat web per a recordar la problemàtica d’aquestes espècies exòtiques invasores. En concret sobre el caragol poma, realitza xerrades i difon fullets explicant el risc de l’espècie i posant l’accent en les precaucions a prendre per a evitar la seva dispersió La CHE recorda als usuaris que la manipulació del caragol poma per al seu ús com a esquer viu està totalment prohibida.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.