El bisbat de Tortosa i el Departament de Cultura, juntament amb l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Ebre, han signat aquest dijous un conveni per prorrogar fins 2024 la cessió dels Reials Col·legis com a seu de l’Arxiu Comarcal. L’acord permetrà un marge de temps més ampli perquè la Generalitat trobi una solució definitiva per ubicar l’Arxiu. A canvi Cultura s’ha compromès a fer aportacions de fins a 500.000 euros durant els pròxims dos anys per a les obres de restauració de la catedral i a invertir 120.000 euros al llarg dels pròxims quatre anys en obres de millora a l’edifici dels Reials Col·legis.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s’ha felicitat per haver aconseguit desbloquejar una qüestió que s’arrossegava des de feia anys sense cap solució. De moment, la Generalitat disposarà de cinc anys més per estudiar una ubicació definitiva de l’Arxiu, que als Reials Col·legis es troba també limitat per la manca d’espai suficient davant les necessitats d’emmagatzematge previstes.

Això, però, no ha evitat que la consellera hagi reptat al bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, a “trobar una solució” que permeti la continuïtat de l’Arxiu Comarcal a l’edifici renaixentista, de propietat eclesiàstica. El bisbat, de fet, preveu que el Departament acabi materialitzant aquesta alternativa per traslladar-hi l’arxiu capitular de la catedral. “A veure si el podem fer canviar de parer i hi podem conviure”, ha dit Vilallonga en to cordial al bisbe, que s’ha mantingut impertèrrit i ha evitat recollir el guant.

Per a Benavent, l’acord de pròrroga d’aquest dijous és, essencialment, la ratificació dels termes que contenia el primer conveni signat a el juliol de 1983 pel bisbe Ricard Maria Carles i el llavors conseller de Cultura, Max Cahner, que van preveure una cessió inicialment per 29 anys. Finalitzat aquest termini, la negociació per prolongar la cessió s’ha acabat allargant durant més de set anys fins la nova signatura. “L’hem cedit dotze anys i mig més perquè continuï”, ha manifestat el bisbe, qui s’ha mostrat confiat que dins dels cinc anys es trobi una seu definitiva per a l’Arxiu.

El conveni preveu que Cultura invertirà en la catedral de Tortosa 400.000 euros del programa Temps del Gòtic, aquest 2019, així com 100.000 més el pròxim 2020.

El conveni també ha estat signat per l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordan. L’ens comarcal gestiona les instal·lacions de l’arxiu des de l’any 1991. Segons han remarcat tots dos, l’Arxiu conserva un dels més rellevants llegats documentals de Catalunya i aplega una cinquantena de fons. Destaquen, per la seva antiguitat i valor, el de l’Ajuntament de Tortosa, que s’inicia el 1149 i que conserva grans sèries documentals força íntegres des de la baixa edat mitjana, així com 1.754 pergamins, i el fons del districte notarial de Tortosa, amb protocols des de la meitat del segle XIV i amb més de 2.000 volums.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.