El Bisbat de Tortosa ha arribat a un acord amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre per prorrogar durant cinc anys més l’ús dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties com a seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre (ACBE).

La delegació del Govern ha anunciat que aquest dijous la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, signaran el conveni de col·laboració amb el Bisbat de Tortosa.

A l’acte també assistirà el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró; la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i el cap del Servei d’Arxius, Enric Cobo.

L’ACBE es va crear a partir del conveni signat el 20 de juliol de 1983 entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tortosa. Per a la seu de l’Arxiu es va restaurar i condicionar l’edifici renaixentista del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, propietat del Bisbat de Tortosa que va fer una cessió d’ús. Les noves instal·lacions es van inaugurar el 17 de juliol de 1997. L’ACBE s’integra dins de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya i el gestiona el Consell Comarcal del Baix Ebre.

A l’Arxiu s’hi aplega una cinquantena de fons que abracen tota la diversitat del quadre de fons, si bé hi ha dos fons que destaquen per la seva riquesa i antigor: el de l’Ajuntament de Tortosa, que s’inicia el 1149 i que conserva grans sèries documentals força íntegres des de la baixa edat mitjana (clavaria, provisions, establiments, obres), així com 1.754 pergamins, i el fons del districte notarial de Tortosa amb protocols des de la meitat del segle XIV i amb més de 2000 volums.