L’entitat bancària propietària de les Cases del Vallès de Santa Bàrbara ha inciat aquesta setmana les obres d’enderroc de l’inmoble, que es va ensorrar parcialment el 21 de setembre a conseqüència d’uns aiguats. De res ha servit el toc d’alerta donat per la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre que va fer un dictamen d’urgència per impedir l’enderroc adduint la importància arquitectònica de la construcció.

Conegudes popularment com la casa Torres i la casa Polo, es tractaven de dues cases pairals de grans proporcions, típiques de la primera meitat del segle XIX, relacionades amb una de les famílies pageses que colonitzaren les planes de la Galera a mitjans del segle XVIII, els Vallés.

L’Ajuntament va obrir un expedient de ruïna a causa de l’esfondrament dels forjats interiors i la caiguda dels paraments de la façana posterior. Arran de l’informe de la Comissió Cívica del Patrimoni, el govern municipal de Santa Bàrbara va consultar el preu de l’immoble amb l’objectiu d’estudiar la possibilitat d’adquiri-lo i evitar-ne la demolició. Un cop es va saber el preu de compra de les Cases del Vallès i el cost de la rehabilitació posterior que s’hauria de fer, el govern muncipal va renunciar-hi perquè l’operació es trobava fora de les seves possibilitats econòmiques.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.