La Guàrdia Civil ha localitzat un valuós reliquiari de plata del segle XVI sostret fa més de 40 anys de l’església parroquial Mare de Déu de l’Assumpció de Gandesa i que actualment es trobava exposat en un museu municipal del Vendrell, que desconeixia que es tractava d’un objecte robat.

L’operació es va iniciar a principis d’any quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement, a través d’un catàleg de fotografies publicades a Internet per aquest museu, de l’existència d’un reliquiari d’argent de similars característiques a les d’un que va ser robat de l’interior de l’església parroquial de Gandesa durant l’any 1979. Al reliquiari se li havien fet algunes modificacions amb l’objectiu de no ser identificat.

Després de tenir coneixement d’aquests fets es va iniciar una investigació per tal de determinar si es tractava realment de l’obra d’art sostreta de Gandesa. La documentació aportada per un antiquari de la província de Barcelona, ​​on en una nota manuscrita figurava que el reliquiari havia estat adquirit a un particular durant l’any 1979 per la quantitat d’un milió cinc-centes mil pessetes, va ser clau per identificar el reliquiari.

Aquesta peça patrimonial va formar part durant diversos anys d’una col·lecció privada de més de dues mil peces el propietari de la qual, ja mort, la va donar a aquest museu municipal.

Finalment després de més de mig any d’investigació i amb la col·laboració d’un perit del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va poder concloure que el reliquiari que s’exposava al museu era el que va ser sostret de l’Església Parroquial de Gandesa al any 1979.

Les investigacions realitzades no van apreciar mala fe per part dels responsables de la fundació que gestiona el museu, ja que els intermediaris sempre havien ocultat la procedència de l’obra, fins i tot li havien practicat algunes modificacions a fi de que aquesta peça no fos relacionada amb la que va ser robada.

Les diligències instruïdes van ser lliurades al Jutjat d’Instrucció Únic de Gandesa, quedant l’obra d’art recuperada dipositada al museu on s’exposa, fins que l’autoritat judicial resolgui sobre el seu destí final.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.