Davant l’allau d’agressions que els i les periodistes estem patint els darrers dies, volem advertir a la ciutadania que s’estan vulnerant els seus drets. La nostra insistent i reiterada crida a que s’aturin les agressions als i les professionals de la informació va molt més enllà d’una reivindicació corporativista, és un crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa.

El periodisme té la funció social de fer arribar a la ciutadania la informació necessària per formar-se un criteri sobre els afers públics de manera lliure. Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’un/a periodista està atemptant contra el sistema democràtic.

La xifra de gairebé 65 periodistes –segons els darrers recomptes– víctimes d’agressions mentre feien la seva feina és absolutament intolerable. Rebutgem totes i cadascuna d’aquestes accions, vinguin d’on vinguin, perquè suposen un atac al dret a la informació de la ciutadania. Fem notar, però, que són especialment greus quan provenen de servidors públics.

Per aquests motius, les entitats sotasignades:

1.– Reprovem especialment l’actuació dels cossos policials, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional. La majoria dels i les informador/es agredits/des anaven perfectament identificats/des com a tals amb la corresponent armilla i/o el braçalet taronja. L’arbitrarietat de moltes accions policials fa pensar que aquestes agressions tenen com a objectiu intimidar els i les periodistes per allunyar-los dels llocs on es produeixen els fets i evitar testimonis dels abusos que puguin cometre.

2.– Reclamem tant a la conselleria d’Interior de la Generalitat com al ministeri espanyol d’Interior que investiguin els fets i depurin les responsabilitats que s’escaiguin. Així mateix exigim que, des de les respectives administracions, s’impulsin les actuacions suficients per garantir que els i les professionals de la informació podran treballar al carrer sense traves i fer la seva feina sense témer per la seva seguretat. Les entitats sotasignades ens oferim per formar els cossos policials sobre les obligacions dels funcionaris públics de garantir el dret a la informació de la ciutadania per evitar que aquestes situacions es repeteixin en el futur.

3.– Reprovem encara amb més èmfasi la detenció de què va ser objecte un company per part d’agents de la Policia Nacional, totalment inadmissible tant en les formes en què aquests agents van tractar el company com en el fons, és a dir, per haver-la realitzat.

4.– Demanem al conjunt de la ciutadania i als participants en manifestacions i protestes que respectin la nostra feina per poder garantir els seus drets democràtics a la informació. Els i les professionals no som més que la resta de la ciutadania i desitgem que totes les mobilitzacions siguin pacífiques i que ningú sigui objecte de cap acte violent. Però sabem també que, a vegades, això no ha estat possible i nosaltres estem allà justament per poder explicar-ho a l’opinió pública. Per això demanem que es protegeixi aquesta tasca per garantir un dels drets fonamentals en democràcia, com és el dret a la informació.

5.– Demanem als partits polítics, una vegada més, el respecte i reconeixement de la nostra feina.

6.– Entenem que pot haver-hi persones molestes per la línia informativa d’alguns mitjans de comunicació. Aquesta línia no la decideixen els professionals que són a peu de carrer cobrint la realitat. Recordem que per queixar-se de la informació que es rep, qualsevol persona es pot adreçar al Consell de la Informació de Catalunya i també al Consell de l’Audiovisual de Catalunya si creu que una informació vulnera el Codi deontològic de la professió periodística. Però la indignació que puguin sentir no la poden dirigir contra els treballadors dels mitjans que cobreixen els esdeveniments.

Per afegir-vos al comunicat, podeu enviar un correu a [email protected]

Adhesions

 1. Col·legi de Periodistes de Catalunya
 2. Sindicat de Periodistes de Catalunya-Sindicat de Professionals de la Comunicació
 3. Grup de Periodistes Ramon Barnils
 4. Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya
 5. Associació de Dones Periodistes de Catalunya
 6. Associació de Periodistes Europeus de Catalunya -APEC
 7. Associació Comunicació Pública
 8. Consell Professional de La Vanguardia
 9. Racó català
 10. Viasona
 11. Social
 12. Jornal
 13. La Mira
 14. totLleida.cat
 15. Consell Professional de La Xarxa
 16. Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya
 17. Comitè d’empresa de l’Agència Catalana de Notícies – ACN
 18. Consell Professional de Catalunya Ràdio
 19. Ua1 Lleida Ràdio – ràdio local de Lleida
 20. Comarques de Ponent – diari
 21. Comitè professional i comitè empresa El País
 22. Ràdio Balaguer
 23. Colegio Vasco de Periodistas – Euskal Kazetarien Elkartea
 24. NW-La Revista de Reus
 25. Comitè d’Empresa de La Xarxa
 26. Colexio Profesional de Xornalistas de Galicia
 27. Associació de Periodistes del Garraf
 28. Nord.cab
 29. Calella Comunicació
 30. Intersindical – CSC
 31. Comitè d’empresa de Regió7
 32. Associació de comunicació política de Catalunya – ComPolCat
 33. Associació Solidaritat i Comunicació – SICOM
 34. Federació Europea de Periodistes – FEP
 35. Redacció El Cinèfil
 36. Setmanari l’Ebre
 37. Federación de Sindicatos de Periodistas (FeSP)
 38. Marfanta.com
 39. Canal 21 Ebre
 40. Nova Tàrrega
 41. Fora de Quadre
 42. Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya
 43. Teleduca
 44. Associació Món Comunicació
 45. Ràdio Associació de Catalunya, SCCL
 46. Ràdio Ebre – Cadena SER
 47. Comitè d’empresa de Catalunya Ràdio
 48. Territoris.cat
 49. Viurealspirineus.cat
 50. Coordinadora de TV Públiques
 51. Canal 10 Empordà
 52. Betevé
 53. Canal Blau
 54. Badalona Comunicació
 55. Vallès Visió
 56. Canal Terrassa
 57. Mataró Audiovisual
 58. RTVE el Vendrell
 59. Tac12
 60. Hospitalet Tv
 61. RTVVilafranca
 62. VOTV
 63. elCugatenc
 64. Diari de Tarragona
 65. Tramuntana TV
 66. 17600 Ràdio de Figueres
 67. CTXT.cat
 68. CTXT.es
 69. Ona Codinenca
 70. Porta Enrere
 71. Olesa Ràdio
 72. Ràdio Cambrils
 73. Comitè d’empresa de Betevé
 74. Comitè Professional de Betevé
 75. Sindicato de Profesionales de la Información de la Rioja (SPIR)
 76. Federació Internacional de Periodistes (FIP)
 77. Sindicato de Periodistas de Madrid (SPM)
 78. El Prat Comunicació (El Prat Ràdio i El Prat TV)
 79. OnaCat.Ràdio
 80. Ràdio Ciutat de Tarragona
 81. BXC Ràdio
 82. Balaguer Televisió
 83. Pressenza
 84. Agrupación de Periodistas de UGT
 85. El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià
 86. Núvol. El digital de cultura
 87. Surtdecasa. El digital de cultura de proximitat
 88. Reusdigital.cat
 89. Fetasantfeliu – Diari digital
 90. Estrategia del contenido
 91. Comitè d’empresa d’El Punt Avui
 92. Més Ebre
 93. Revista Cooperació Catalana
 94. Martorell TV
 95. Sant Andreu TV
 96. LANOVA Ràdio de Reus
 97. La República Checa
 98. Fet a Tarragona
 99. Comitè d’empresa de La Vanguardia
 100. SomGarrigues
 101. Círculo de Corresponsales Extranjeros en España
 102. Ràdio Capital de l’Empordà
 103. Consell Professional de TV3
 104. Tarragona21
 105. Ràdio Tordera
 106. Club Internacional de Prensa
 107. Aguaita.cat
 108. La Plana Ràdio
 109. El 3 de Vuit
 110. Gabinet Tècnic de Comunicació GeTé
 111. Canal Terres de l’Ebre
 112. Ebredigital.cat
 113. Comitè d’empresa de RAC1
 114. Comitè d’empresa de RAC 105
 115. Bellveí Ràdio
 116. Malarrassa
 117. Ràdio Sabadell
 118. Foro de Organizaciones de Periodistas (FOP)
 119. Agrupación de Periodistas de FSC-CCOO
ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.