El ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha aprovat per unanimitat una moció de suport a la celebració de les festes tradicionals amb bous a Catalunya. La moció manifesta el desacord amb la resolució aprovada pel Parlament el  26 de setembre que insta el Govern de la Generalitat a prohibir els correbous i dona suport “a la creació d’un Front Institucional format per tots els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que fan correbous per tal de defensar-los com a part de la nostra cultura, festa i tradició davant el Govern de la Generalitat”. A continuació podeu llegir íntegrament el text de la moció aprovada:

 

El passat 1 de setembre, la població gironina de Vidreres va ser escenari d’un malaurat incident en el marc de la celebració del correbou de la seva festa major, quan un bou va escapar-se de la plaça amb el resultat de diverses persones ferides i la posterior mort de l’animal a trets per part dels agents de la policia.

Aquest fet ha desencadenat en les darreres setmanes en la reobertura del debat entorn a la continuïtat de la festa dels correbous, promoguda en bona part per l’entorn d’entitats animalistes, que han exercit una forta pressió a l’Ajuntament de Vidreres per tal que deixi de celebrar aquesta festivitat. També algun partit polític ha anunciat que durà al Parlament de Catalunya alguna iniciativa per intentar abolir els correbous a tot el país.

Els espectacles tradicionals amb bous configuren un element central de les celebracions populars d’un bon nombre de poblacions de Catalunya. Els primers indicis de la festa daten del segle XVII, i va ser durant els segles XVIII i XIX que es va anar estenent per diversos municipis de les Terres de l’Ebre i de la resta de Catalunya.

El bou capllaçat, els bous al carrer, les habilitats a la plaça, el bou embolat i les vaquetes marquen tot el ritme festiu d’un esdeveniment extraordinari, propi de les arrels més profundes de Catalunya.

El flux econòmic que aquesta tradició reporta, els llocs de treball que genera i el patrimoni genètic incommensurable de la cria i selecció que els humans fem d’aquests animals motiven que aquest esdeveniment sigui únic.

Cal tenir present que la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya l’any 2016 va portar a terme la redacció de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. L’equip tècnic format per antropòlegs i altres professionals de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Ramón Muntaner i del Museu de les Terres de l’Ebre i amb l’assessorament científic de l’OAC, van analitzar la festa dels bous que, a més de ser una de les celebracions més massives de les Terres de l’Ebre i un dels espais que representa una major presència de gent de totes les edats, complia totes les exigències per formar part de l’esmentat inventari. Així, només resta pendent que en un futur, la UNESCO declari aquest inventari (i per tant les festes amb bous), Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Catalunya.

Els bous, a Sant Jaume d’Enveja i a molts altres indrets de Catalunya han estat sempre molt vinculats a la vida de les persones. Contribuint a transformar erms, terrenys pantanosos i aiguamolls en terra apta per al cultiu, generant activitat econòmica i formant part de la nostra festa major o de les celebracions més importants de tota la comunitat. Fins a sis ramaderies de bous van conviure a les nostres comarques a principis del segle passat, tres d’elles a Sant Jaume d’Enveja. Les primeres referències escrites sobre la festa dels bous, a la comarca del Montsià, les trobem al voltant del 1650 a Ulldecona i al 1882 a Amposta.

A Sant Jaume d’Enveja les festes amb bous es situen a la centralitat dels actes de les nostres Festes Majors i de la Segregació. Volem que es respecti la nostra identitat, les nostres arrels, la nostra cultura, costums i tradicions. Com nosaltres respectem les de la resta de Catalunya. Estimem els bous, els cuidem i respectem. El nostre és un clar exemple d’adaptació, atesa la gran quantitat de canvis que al llarg dels anys s’han produït per convertir aquesta festa amb una festa més segura per tots els agents participants. Entenem que un fet aïllat, com el succeït a Vidreres, no pot posar en qüestió tota la festa, tenint en compte els més de 400 actes taurins que es celebren a l’any a tot el país sense incidents.

Per tot això, els Grups Municipals del PSC-CP, ERC i JUNTS X PER SANT JAUME, proposem al Ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja els següents

ACORDS:

Primer.- Traslladar el nostre suport i escalf a les persones que resultaren ferides i afectades en l’incident succeït al correbou de Vidreres.

Segon.- Encoratjar a l’Associació del correbou de Vidreres i a l’Ajuntament a continuar amb la celebració del seu tradicional correbou.

Tercer.- Posar de manifest el nostre compromís amb la continuïtat de la celebració de les festes tradicionals amb bous, en totes les modalitats recollides a la Llei 34/2010. Inclosos els bou embolat i el bou capllaçat.

Quart.- Instar al Govern de la Generalitat i els grups parlamentaris representats al Parlament de Catalunya a defensar i mantenir la vigència de la llei 34/2010 d’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous.

Cinquè.- Manifestar el nostre desacord amb la resolució aprovada pel Parlament el passat dijous 26 de setembre de 2019 instant el Govern de la Generalitat a prohibir els correbous. Demanem que es creï, i ens comprometem a recolzar, un Front Institucional format per tots els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que fan correbous per tal de defensar-los com a part de la nostra cultura, festa i tradició davant el Govern de la Generalitat. Donarem recolzament a les penyes taurines locals i a l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre en totes aquelles accions que organitzin encaminades a defensar les nostres festes amb bous.

Sisè.- Traslladar aquesta moció als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, a l’Associació del Correbou de Vidreres, a l’Ajuntament de Vidreres, a l’Associació Taurina Sant Jaume, a la Penya Taurina Gerard Porres de Sant Jaume d’Enveja i a l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.