El Brexit tindrà una afectació directa a l’economia de les Terres de l’Ebre, concretament al sector turístic. Es preveu que hi hagi una gran davallada del nombre de turisme procedent d’aquest país, però també en la xifra de residents que hi ha a la demarcació. Així ho dona a conèixer l’informe de conjuntura econòmica del segon trimestre de 2019 que també mostra un lleuger augment en ocupació, però està encara per sobre de la mitjana catalana.

Xifres

1.El nombre de persones ocupades ha augmentat un 0,95% a l’àrea en dades interanuals del segon trimestre de 2019, la variació ha estat del 2,10% al conjunt català i del 2,38% a l’espanyol. Malgrat les diferències, la variació interanual de la zona experimenta un augment de 3.000 ocupats que contrasta amb la caiguda de l’exercici anterior. El nombre d’ocupats ha augmentat lleugerament en l’agricultura (1.000), en la indústria (3.200) i els serveis (7.300), i ha disminuït en 8.500 persones en la construcció. En aquest període, la construcció registra el nombre d’ocupats més baix des de l’any 2008

2. La taxa d’atur, del 14,16% a la zona, es troba tres punts per sobre de la catalana i unes dècimes per sobre de l’espanyola. Els aturats de llarga durada van disminuint en el seu pes en el conjunt d’aturats des del tercer trimestre de 2018. Aquest representen el 48,15% del total d’aturats de Tarragona i el 51,24% dels aturats del conjunt català, donades les condicions del mercat laboral de la zona és pot considerar que el poc augment dels actius a la zona explica la diferencia que pot estar en una sortida del mercat laboral per part d’aquest col·lectiu.

3. En variació interanual, al primer semestre de 2019 la contractació laboral a la zona ha experimentat un descens del 3,88%, amb xifres que disminueixen tots els mesos del semestre excepte gener i abril. L’augment del 4,51% de les Terres de l’Ebre no ha compensat la caiguda del 6,02% del Camp. Al conjunt català la contractació laboral ha disminuït un 1,98%, dada dos punts més baixa que la que s’ha registrat al conjunt de la zona.

4. Les dades d’afiliació a la Seguretat Social pel mes de juny de 2019 ens indiquen un augment de 6.437 persones en el règim general i un descens de 46 en el de treballadors autònoms. En conjunt, el nombre d’afiliats ha augmentat un 2,08% al conjunt provincial, amb un increment del 2,27% al Camp de Tarragona i de l’1,17% a les Terres de l’Ebre, respectivament. La variació, tot i ser positiva a les dues àrees, registra uns indicadors lleugerament inferiors al del total català, que és del 2,34%.

5. La variació interanual dels centres de cotització a la Seguretat Social registra una caiguda del 0,65%, davant un augment del 0,26% a Catalunya. Els centres de cotització han disminuït tant al Camp de Tarragona (-0,55%) com a les Terres de l’Ebre (-1,03%), principalment per la reducció d’empreses de menys de cinc treballadors que s’ha produït en totes les comarques de la zona. Per contra, en els centres de cotització de sis a dos cents cinquanta treballadors, s’observen augments superiors als del conjunt català i pel que fa al grup d’empreses amb més de 251 treballadors, l’indicador es positiu encara que menor al català.

6. El crèdit disminueix molt més que la dinàmica inversora, i això explicaria l’augment d’alternatives de finançament, principalment per part de les empreses, però també dels consumidors. Durant el primer trimestre de 2019, a la zona aquest indicador ha disminuït un 6,58% en variació interanual i un 0,59% en comparació intertrimestral. Per altra banda, els dipòsits han augmentat un 5,62% interanualment i 0,44% intertrimestralment.

 

Redacció: S. Hernández / Càtedra d’Innovació de la URV

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.