La reconstrucció de l’arc d’Adar de Llardecans (Segrià) ha finalitzat amb èxit aquest divendres després que dilluns passat es comencessin a posar les pedres que el conformen.

L’arc va ser trobat enderrocat el 31 de març i uns dies després es va detenir el conductor d’una camioneta com a principal sospitós d’haver accedit al lloc i ser el responsable de les destrosses. Uns puntals de ferro i una estructura fusta aguantarà durant els propers dies l’arc fins que estigui consolidat i després es retiraran per tal que torni a lluir el seu aspecte original. L’arc de l’Adar és un monument catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Els treballs de reconstrucció han anat a càrrec de la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).

Pla general on es pot veure l’arc d’Adar una vegada reconstruït i sostingut per puntals de ferro i fustes. Foto: Servei d’Arqueologia Diputació de Lleida

L’arc de l’Adar és un arc apuntat de 34 dovelles que restava com a únic testimoni de la planta baixa d’un edifici rectangular, desaparegut com la resta del poblat àrab que hi havia al tossal on es troba situat, a Llardecans. L’acta data del segle XVI o XVII. Les guerres modernes van fer desaparèixer el petit nucli habitat, quedant com a testimoni l’arc de 3,60 metres d’alçada i una mica més de 6 metres de llum.

Els treballs de reconstrucció van començar dilluns i s’han portat a terme durant cada dia de la setmana, pel matí a excepció del dimarts que va ploure. La darrera dovella s’ha col·locat aquest divendres al migdia i ara l’arc torna a estar dempeus però protegit per puntals i una estructura de ferro que n’han d’assegurar la seva consolidació els propers dies. Quan es retirin, l’arc tornarà a lluir tal com era abans de ser enderrocat.

Foto: Ajuntament de Llardecans

Font: ACN