El so de diversos blocs de gel fonent-se en un degoteig constant dins recipients metàl·lics, un so ambient que evoca i vol crear consciència sobre un dels principals problemes que afecten el planeta: el del canvi climàtic i l’escalfament global. Es tracta de Phase Transition, la instal·lació sonora i escultòrica de Kathy Hinde que es podrà veure i escoltar a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre. Phase Transition és  una de les propostes més espectaculars i colpidores de la vuitena edició d’Eufònic, Arts Sonores, Visuals i Digitals de les Terres de l’Ebre. El treball d’aquesta artista escocesa parteix de l’associació de naturalesa i tecnologia i genera instal·lacions audiovisuals i performances que combinen so, escultura, imatge i llum. Inspirant-se sempre en fenòmens que es troben en el món natural.

En el cas de la instal·lació de Lo Pati, que s’inaugurarà el proper dissabte, 31 d’agost a les 19:00 hores, dins el Pòrtic Eufònic, els blocs de gel s’aniran fonent a velocitats determinades per les dades del canvi climàtic. Uns degoteigs que ressonen en recipients de metall plens d’aigua, i es fusionen amb sons metàl·lics gravats en vinil i reproduïts en plats personalitzats que es tornen més ràpids o més lents d’acord amb la velocitat en què es va fonent el gel. A mesura que els visitants exploren l’espai, les onades sonores creixen, flueixen, s’alcen i es desplacen en patrons inigualables.

La temàtica de la instal·lació de Hinde enllaça plenament amb la filosofia de Lo Pati i la seua vinculació amb el paisatge i l’entorn natural. El mateix dissabte, també s’inaugurarà al vestíbul del centre d’art Piedras del camino, de l’artista sonor Oscar de la Fuente, projecte vinculat a una de les residències artístiques que impulsen conjuntament Eufònic i Lo Pati. El projecte de De la Fuente reprodueix a través de pedres extretes temporalment del camí de sirga entre Amposta i Deltebre el paisatge sonor d’aquest camí natural.

Altres projectes d’Eufònic amb Lo Pati aquest 2019 són el taller de Maria Pons, L’hivernacle terra, adreçat a xiquets i xiquetes d’entre 6 i 10 anys creat a partir de la instal·lació de Kathy Hinde. El clàssic vermut als Ullals de Baltasar que enguany deixarà sentir el r’n’b de Dj Goodfellah i els inclassificables Hijos del Trueno que naveguen per una barreja de rumba, jota, bolero, havaneres i ritmes del Nil.

A banda d’això, durant l’Eufònic 2019 també es podran veure els resultats de les dos altres residències artístiques: la de Jordi Salvadó Nu Vols, que posa banda sonora als moviments dels núvols i que es podrà veure del 5 al 7 de setembre a l’Antic Convent de Santa Maria de la Ràpita; i la de Clara Brea, enregistrant el paisatge sonor del Delta en forma d’actuació musical que realitzarà al Mercat Vell de la Ràpita, el dissabte 7 de setembre a les 18:45 hores.

RESUM D’ACTIVITATS I HORARIS

Dissabte, 31 d’agost

–      Inauguració de Phase transition, de Kathy Hinde; i Piedras del camino, d’Oscar de la Fuente. Hora: 19:00 hores.Lloc: Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre. ***** Es podran veure fins al 15 de setembre.

Dijous, 5 de setembre

–      Inauguració de Nu Vols, de Jordi Salvadó. Hora: 17:30 hores. Lloc: Antic convent de Santa Maria de Sant Carles de la Ràpita. La instal·lació també estarà oberta el divendres 6 i el dissabte 7 de 17:00 a 20:00 hores.

Dissabte, 7 de setembre

–      Vermut musical amb Goodfellah Hijos del Trueno. Hora: 12:00 hores. Lloc: Ullals de Baltasar

–      Taller infantil L’hivernacle terra, a càrrec de Maria Pons. Hora: 18:00 hores. Lloc: Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre.

–      Actuació musical de Clara Brea. Hora: 18:45 hores. Lloc: Mercat Vell de Sant Carles de la Ràpita.