Aquests dies l’Agència Estatal Tributària ha fet públic els resultats d’investigació sobre les finques que hi ha a la demarcació. El resultat ha estat que han aflorat un bon grapat de finques que no estaven actualitzades al cadastre. Dins dels llocs on s’han aflorat més finques ha estat a les comarques de l’Ebre. Entre els municipis on s’han detectat més són a Tortosa.

La inspecció ha sigut gràcies als drons, fotos per satèl·lit i visites d’inspectors ‘in situ’ han servit per a detectar els fraus i, després de sis anys, fer balanç.

Entre 2013 i 2019, les subcontractes del Cadastre han detectat aquestos ‘descuits’ dels veïns a través de diversos sistemes, alguns d’ells sofisticats, basats en imatges aèries dels seus habitatges, mesuradament de les superfícies o acarament de dades. Una vegada comprovats, Hisenda envia una carta al contribuent per a posar-li sobre avís, acompanyada d’una taxa de 60 euros que cobreixen les despeses originades, i li dóna un termini de 15 dies per a presentar al·legacions.

L’Ebre s’emporta la palma en termes de frau. Quatre dels cinc primers llocs de la província quant a immobles detectats són ebrencs. Lidera la llista Tortosa, amb 4.083 immobles regularitzats, per davant de Roquetes (2.448) i d’Amposta (2.142). Reus, en la cinquena plaça, és el primer municipi del Camp de Tarragona (1.657), per davant del Vendrell (1.581). Tarragona figura en la 12a plaça, amb 1.329 finques trobades. Hisenda ha trobat aquestes irregularitats en els 184 municipis tarragonins.

Tivissa i el Perelló, entre els més “infractors”

Tivissa i el Perelló, sobten entre els casos més “infractors” de la província de Tarragona. Tivissa, amb 1.638 habitants, tenia 1.367 immobles sense declarar (la major parteix reformes i canvis d’ús). Això llança una mitjana curiosa: el 83% dels veïns d’aqueix poble de la Ribera d’Ebre tenien propietats sense regular. Al Perelló (Baix Ebre) els seus 1.437 immobles regularitzats i els seus 2.863 ciutadans deixen una altra estadística cridanera: a un de cada dos veïns li ha sigut detectada una propietat que passava desapercebuda tributàriament.

Redacció: P.P.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.