Els personatges literaris creats per Núria Ibáñez viuen una nova aventura en “Històries a cabassos”, el nou conte de la col·lecció “El Montsià de Bàrbara i Jaume”, que està dedicat a Mas de Barberans. La presentació serà el dilluns 5 d’agost a la vesprada, al Museu de la Pauma.
Avui en dia, parlar de Mas de Barberans és parlar de la pauma, la fulla del margalló, que ha esdevingut quasi un símbol d’aquesta vila montsianenca ubicada a la falda dels Ports. I la pauma també és el fil conductor de la nova aventura de Bàrbara i Jaume, els coneguts personatges infantils de la col·lecció de contes de l’escriptora Núria Ibáñez, editats per Onada.
En “Històries a cabassos”, els dos xiquets es desplacen al Mas en plena celebració del Racó dels Artesans per aprendre a llatar de la mà de les dones i homes del poble que s’han dedicat tota la vida a aquest ofici. Hi comprovaran com amb fibres vegetals com les del margalló s’hi poden fer tota mena d’estris, des d’espardenyes i cistells fins a joguines. La visita al Museu de la Pauma i a les pintures rupestres complementen l’excursió que proposa el conte per descobrir la riquesa patrimonial de la localitat.
Precisament, l’obra arriba tot coincidint amb la Fira de les Fibres Vegetals que se celebrarà al Mas el cap de setmana del 3 i 4 d’agost. La presentació serà l’endemà, el dilluns 5 d’agost, a partir de les 19 hores a les instal·lacions del Museu de la Pauma, amb la participació de l’alcalde Josep Lleixà, la regidora de Cultura Elisabeth Mestre, el professor de la URV Miquel Àngel Pradilla junt la il·lustradora Míriam Cid i la pròpia autora. A part dels dibuixos, com és habitual, de Cid, “Històries a cabassos” compta amb les fotografies de Guillem Blanch i el tractament d’imatge de l’estudi Daki Daia.
Aquest llibre prossegueix la línia de la col·lecció “El Montsià de Bàrbara i Jaume” i busca la difusió entre els lectors i lectores infantils de les tradicions, els costums, la parla, les festes o la història de la comarca més meridional de Catalunya. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’arqueòloga rapitenca Núria Ibáñez que ha comptat amb una càlida acollida entre el públic. En els cinc anys que duu el projecte en marxa ja s’han editat, amb “Històries a cabassos”, nou contes que corresponen a nou localitats del Montsià. La previsió passa per completar la comarca fins que cadascun dels dotze municipis que la integren.