El diari digital “OK diario” dirigit pel periodista Inda es va fer ressò ahir de la notícia publicada per l'”Heraldo de Aragón” en la qual aquest meravellós poble del Matarranya etiquetava al rei Alfons II com el primer rei català.

La indignació per part de ‘”OK diario” era evident. Diari amb forta tendència anticatalana on acostuma a tractar els presos polítics catalans, com a colpistes.

Conjuntament amb l'”OK diario”, la plataforma aragonesa “No hablamos catalán”, mostren el seu malestar i indignació que el Rei Alfons II, el “casto” d’Aragó, sigui tractat com a Rei de Catalunya o demanen al municipi de la Freixneda que deixi d’anomenar aquest Rei com al “primer de Catalunya”.

Tanmateix, cal tenir en compte que el títol de Rei de Catalunya com a tal no ha existit mai. Alguna part de la historiografia catalana ha utilitzat la fórmula comte-rei, i ha donat a alguns personatges un numeral.

Per exemple Alfons II d’Aragó i I de Catalunya. No obstant aquí el títol que es feia servir era el de comte, per això la Casa de Barcelona feien servir el títol de Reis d’Aragó i Comtes de Barcelona (entre altres títols). A mesura que van ampliant territoris també van afegint títols com ara Rei de Valencia, de Mallorca, etc…

De fet, encara al segle XX, quan Joan de Borbó abdica en favor de Joan Carles I mostra la voluntat expressa de conservar el títol de comte de Barcelona (entroncant d’aquesta manera amb la tradició Reial Catalana). Així doncs, el fet que no es pugui parlar d’un “Rei de Catalunya” és correcte. El més prudent és parlar del Rei Alfons d’Aragó, comte de Barcelona.

Redacció: T.C.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.