Més de 500 hectàrees ja cremades i seguix sense descontrolat l’incendi que des d’aquest migdia crema a la Ribera d’Ebre, entre els termes de Vinebre i la Torre de l’Espanyol. El vent de garbí és el principal factor advers que s’han trobat els mitjans d’extinció.

Protecció Civil ha demanat als Mossos d’Esquadra que iniciï l’evacuació dels masos que estiguin a les zones de Palma d’Ebre, Bovera, Flix, Maials i Llardecans a causa de l’incendi. Seixanta dotacions terrestres i 14 mitjans aeris a corre cuita per controlar el foc que avança a una velocitat fulminant i ha obligat ja a tallar cinc carreteres.

Protecció Civil ha indicat que els veïns dels masos evacuats de Llardecans (Segrià) es concentrin a la plaça dels Arbres. Els de Bovera (Garrigues) al local social del carrer C/Flix, 3, mentre que els de Flix vagin cap al centre d’empreses del carrer Tallers al costat del Bon Preu.

Els efectius estan prioritzan l’extinció al flanc dret, ja que és el que té més potencial per propagar-se. A la zona bufa marinada, fet que dificulta les tasques d’extinció.

El Servei Català de Trànsit ha tallat la circulació de la T-714 a Cabacés (Priorat) en tots dos sentits per la proximitat del foc. Concretament, entre els punts quilomètrics 10 i 26. També es troba tallada la T-2237 a Vinebre entre els quilòmetres 1 i 16. La T-703 entre Palma d’Ebre i la C-233 també està tallada, a més de la C-233 entre Bovera i Flix. La C-12 entre Maials i Flix també està afectada.

Fins al lloc també hi ha quatre efectius de seguretat ciutadana de Mossos d’Esquadra i 3 binomis ARRO. També hi treballen el Secretariat d’ADF de Catalunya, Agents Rurals, Protecció Civil, Policia Local i el SEM.

Escoltem un veí de Flix que han entrevistat al programa el FAR de la Xarxa.

Onada de calor

L’incendi s’ha originat aquest dimecres, quan ens trobem en plena onada de calor. Ribera d’Ebre es troba al nivel dos dintre del Pla Alfa. La Generalitat ha activat en fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT. El pic màxim de temperatures i la calor extrema es preveu que afecti de manera generalitzada a gairebé tot Catalunya a partir de dijous i divendres. La previsió indica que les temperatures podran superar els 40 graus a l’interior i que l’episodi s’allargui fins diumenge.

Aquesta onada de calor coincideix amb l’augment del risc d’incendis a causa de les altes temperatures, la baixa humitat i el vent.

Veiem un breu video enregistrat ‘in situ’ al lloc dels fets: