ACN (Tarragona) – Uns 3.119 estudiants de batxillerat i cicles formatius del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès han començat aquest dimecres les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Són un 2,5% menys que l’any passat. La selectivitat ha arrencat amb normalitat i sense incidències remarcables, segons ha assenyalat el coordinador de les proves a la demarcació, Antoni Garcia Español. Com és habitual, l’examen de Llengua castellana i literatura ha estat el primer de la jornada. Al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV), un cop passats els nervis de la primera prova, els alumnes han sortit més alliberats i amb la sensació general que l’examen ha estat assequible. Enguany a la demarcació hi ha 20 tribunals, un més que el 2018, amb la novetat de l’IES Ramon Berenguer IV d’Amposta.

Per tercer any consecutiu s’ha tornat a utilitzar l’aparell detector d’orelleres per evitar que els alumnes copiïn durant la selectivitat. Segons el coordinador de les PAU a la demarcació, Antoni Garcia Español, enguany tampoc no han detectat cap dispositiu o incident en aquest sentit. El portaveu ha afirmat que les proves han arrencat amb normalitat i amb les anècdotes habituals, com les que protagonitzen aquells alumnes que s’obliden el DNI o que no recorden en quin tribunal s’examinen.

Cap a dos quarts de nou del matí els nois i noies ja estaven tots agrupats davant les aules del campus Catalunya de la URV, amb els nervis habituals. Alguns amb els apunts encara a les mans, han preparat la documentació i les etiquetes per començar el primer examen a les nou. Un cop a l’aula, se’ls ha traslladat les instruccions per seguir les proves, com ara la prohibició de dur a sobre el telèfon mòbil o dispositius electrònics, i l’obligatorietat de respondre els exàmens en bolígraf.

Un cop passat el primer examen, que ha durat una hora i mitja, els alumnes han sortit a descansar amb el rostre més relaxat i, en general, força optimistes. En la prova de Llengua castellana i literatura els estudiants han escollit entre el conte ‘El disco’, que Jorge Luis Borges va recollir a ‘El libro de Arena’, o un article de Lola Pons, ‘Lo que nadie quiere’, publicat al diari ‘El País’. En l’apartat d’expressió escrita, els estudiants han hagut de fer un text descriptiu de les possibilitats de compartir diferents aspectes de la vida a les xarxes socials o un text argumentatiu sobre l’elecció de les carreres universitàries per motius “vocacionals”.

L’Andreu Marchena i l’Ada Solà, del col·legi Santa Teresa de Jesús de Tarragona, s’han decantat per l’opció B i s’han mostrat convençuts que l’examen els ha anat bé. “Hem escollit pel tipus de llibre, perquè cap de les dues opcions no era molt difícil”, han coincidit. Ell necessita un 8,9 per cursar Ciències Polítiques a la UPF, mentre que ella vol fer Medicina a la UB. “Necessito un 12,5, però l’examen m’ha anat molt bé i crec que vaig pel bon camí”, ha valorat l’Ada Solà.

Igualment, en Pau Belmonte, de l’Institut Tarragona, ha dit que l’examen li ha anat millor del què es pensava. “Creia que hi hauria la típica teoria dels textos argumentatius, però per sort no hi ha hagut res de tot això”, ha celebrat. En Pau vol cursar una enginyeria a la UPC, per la qual necessita un 5 de nota. “Història és l’únic que em preocupa perquè s’ha d’estudiar molt temari”, ha confessat entre exàmens.

Un grup de companyes de classe de l’Institut Camí de Mar de Calafell es mostraven satisfetes dels resultats de la prova de castellà. “Ha estat molt més fàcil del què em pensava perquè no ha entrat teoria. Ens havien advertit d’un munt de coses per estudiar, però ha estat prou fàcil”, ha assegurat Julia Arce. Aquesta estudiant vol cursar Filosofia, però no descarta fer Educació Social si aconsegueix prou nota. Les seves companyes Paula, Mònica i Anna han coincidit a destacar que per als exàmens de llengua havien estudiat poc. “Si has estudiat durant el curs, ara només et cal repassar”, ha il·lustrat la Paula.

Per als alumnes les proves de Selectivitat són un cúmul de “moltes emocions, molts nervis i moltes ganes d’aprovar”, segons ha resumit la professora Isabel Albaladejo, tutora de 2n de Batxillerat a l’Institut Ernest Lluch de Cunit. En aquest centre els alumnes han practicat durant mesos amb exàmens de les PAU d’edicions anteriors i han rebut tota mena d’instruccions i de consells. “I al cap i a la fi, creuar els dits per fer unes bones proves”, ha puntualitzat la professora.

FOTO: ACN

Lleugera davallada de matriculats

Uns 2.500 aspirants a la universitat s’examinen en deu tribunals a Tarragona -als campus Catalunya i Sescelades-, quatre a Reus -a la Facultat d’Economia i Empresa, a l’IES Baix Camp i a l’IES Gabriel Ferrater) i al tribunal únic de la Facultat de Turisme i Geografia de Vila-seca. Per la seva banda, 568 estudiants de les Terres de l’Ebre s’examinen en quatre tribunals a Tortosa -un al campus Terres de l’Ebre de la URV, un a l’Institut Dertosa i dos a l’Institut Cristòfol Despuig- i en un nou tribunal a Amposta, a l’Institut Ramon Berenguer IV, que s’incorpora per primera vegada.

El nombre de matriculats a les PAU de juny a s’ha reduït un 2,5% respecte l’any passat, però cal tenir en compte que el 2018 hi havia hagut un augment del 10%. Segons el coordinador de les PAU a la demarcació, Antoni Garcia Español, a partir de l’any vinent s’incorporaran uns 200 aspirants nous cada any -fins el 2026, pels nascuts fins a la crisi econòmica-, la qual cosa comportarà que s’afegeixi almenys un nou tribunal per convocatòria.

Es presenten a aquestes proves els estudiants que han aprovat el Batxillerat, estudiants de cicles formatius, aquells que havent fet les PAU en anteriors ocasions no les han superades i aquells que havent-les aprovat aspiren a millorar la seva nota d’accés. Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 26 de juny. D’altra banda, les PAU de setembre estan convocades per als dies 3, 4 i 5.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.