La Diputació de Castelló ha consolidat el Castell de Peníscola com a catalitzador d’oportunitats turístiques en aconseguir fins a maig els 85.000 visitants, una xifra que ve a constatar l’excel·lent comportament turístic d’aquest monument com a gran reclam del turisme cultural de la província. Amb això, el Govern Provincial ha aconseguit trencar amb l’estacionalitat d’activitat entorn de la fortalesa en haver apostat per consolidar la visita al castell com a producte turístic en si mateix i no tant vinculat a ser només oferta complementària al sol i platja.

L’aspiració del president de la Diputació, Javier Moliner, és que amb la transformació i modernització realitzada pel Govern Provincial permeti al monument atreure mig milió de visitants anuals i que això reverteixi en millors oportunitats econòmiques per a tota la comarca del Baix Maestrat.

Tot destinació turística necessita un producte principal, que en el nostre cas és el sol i la platja amb un complement de tot l’interior de la província bolcat a servir patrimoni, història, paisatge, cultura, gastronomia. Però a més, necessita d’un element que tiri de la destinació. Una icona, una bandera. I aquesta icona és el Castell de Peníscola, sens dubte, ja que és la imatge internacional no només de la província de Castelló, sinó fins i tot de la Comunitat Valenciana i d’Espanya”, ha indicat Moliner.

En aquest sentit, el president ha explicat que “la Diputació ha volgut transformar el Castell, no volem que sigui un castell per a venir a veure sinó per a venir a sentir, per a experimentar, a viure els moments històrics que durant aquests vuit segles ha viscut amb el pas de l’Orde del Temple, del Papa Lluna. Convertir el motiu pel qual milers de turistes de tota Europa vengen a conèixer la província i puguem beneficiar no només a Peníscola sinó a tota la província de l’arribada d’aquests visitants”.

Cal recordar que ja han conclòs les obres de la primera fase del Pla Director de la Diputació que han permès, entre altres coses, l’habilitació del far com a centre de visitants i la restauració de diversos elements arquitectònics que enriqueixen notablement el recorregut pel castell.

Un paquet turístic únic a Espanya

El president Moliner ha fet referència a “un abans i un després” d’aquest conjunt d’actuacions. “Així és com s’aconsegueix passar d’una visita aïllada a aquesta fortalesa a un paquet turístic, únic a Espanya, que ofereix una experiència templera per aquesta província, posant en valor els nostres pobles i traient el màxim profit de cada estada”.

I és que el Pla Director inclou la restauració del patrimoni del castell així com del parc d’artilleria, la renovació de l’oferta museogràfica i l’adequació dels accessos amb l’objectiu que aquesta fortalesa recuperi tot la seva esplendor i sigui el més atractiva possible per al visitant.

A més, part important d’aquesta línia de treball és la vertebració de dues rutes temàtiques per tota la província ajusto als templers i a la figura del Papa Lluna, la qual cosa permetrà que els turistes que visitin Peníscola puguin ampliar aquesta experiència i conèixer els pobles de l’interior.

Recuperació rendible per al territori

Generar riquesa en el territori i crear oportunitats laborals per als castellonencs són les finalitats últimes d’aquesta recuperació patrimonial històrica per a la província de Castelló i la seva vertebració turística provincial.

És per això que el president ha demanat a empresaris, associacions, institucions i ciutadans la seva participació “per a dotar de contingut a aquest Pla Director, per a fer-lo el més rendible possible tant per al sector turístic com per al territori. A generar tants somriures com llocs de treball, i a continuar la història d’una província que mira al passat amb orgull i reivindica el present com a oportunitat de futur”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.