ACN (Tortosa) – Les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona busquen la “fórmula perfecta” per celebrar el seu quinzè aniversari convertides en certamen d’estiu de referència a les Terres de l’Ebre i del Sénia. Enguany, ho faran amb un cartell mesclant referents habituals de l’escenari de l’ermita, com l’eclèctic faldut Pepet i Marieta, que aquest pròxim diumenge gravarà un videoclip i tot el seu concert, o els psicodèlics sevillans Derby Motoreta’s Burrito Kachimba, cridats a convertir-se en una de les noves sensacions del panorama estatal. Imbuïts de l’esperit dels rituals ancestrals d’aquesta contrada, els organitzadors continuen sense “posar límits” estilístics a una proposta, que també és, fins a cert punt, visionària: així, reconeixen, algunes de les 150 bandes que ja han trepitjat l’escenari de l’ermita difícilment podrien tornar a repetir ara després d’haver conegut l’èxit comercial.

Després del concert de presentació del passat diumenge amb el grup senienc Mascarats, amb l’assistència d’unes 300 persones, les Jornades Musicals posen la directa aquest pròxim dia 9 amb l’actuació d’un dels ídols de la parròquia local i referent en el seu camp a tots els Països Catalans, com és l’eclèctic faldut Pepet i Marieta, que presenta nova banda, nous temes, nou espectacle i, per si fos poc, gravar un videoclip per a les festes Quinquennals, a més d’enregistrar tot el concert.

El dia 16 de juny serà el torn de la mescla de sons balcànics i valencians de la banda d’Ontinyent ‘La Trocamba Matanusca’, presentant el seu últim treball, ‘A Pic i Pala’. Les jornades, que aturaran la seva programació el diumenge de la revetlla de Sant Joan, tornaran el dia 30 amb l’australià Joel Sarakula i la seva proposta de disco-soul-pop, presentant també nou disc: ‘Love Club’.

El primer diumenge de juliol, el dia 7, arriba una de les actuacions destacades, segons remarquen els mateixos organitzadors. Els sevillans Derby Motoreta’s Burrito Kachimba portaran a l’ermita de la Pietat la seva ‘kinkidelia’, barreja de sons ‘macarres’ i psicodèlics que ja va causar sensació al passat Primavera Sound. Presenten disc homònim i la seva actuació, apunta l’organitzador de les Jornades, Agustí Vericat, no deixarà ningú indiferent.

Koko Jean & The Tonics, una banda de rock and roll, rythm’n’blues i pinzellades funk seran el plat fort del dia 14 de juliol. Una banda, segons el mateix Vericat, que transmet molta personalitat a través de la seva cantant, acompanyada dels músics del grup barceloní Mambo Jambo.

Els concerts amb dos bandes al cartell començaran a partir del diumenge, 21 de juliol, amb el grup internacional Side Chick i el seu glam de garatge. Presenten, en aquest cas, el seu nou single “My Lover for You”. Caustic Roll Dave & Mike Mariconda també portaran a l’esceari de l’¡ermita el seu nou EP “Between You and Disaster”. El 28 de juliol, el soul-rythm’n’blues del francès Alexis Evans, que presenta el seu aclamat treball ‘I’ve Come a Long Way’, compartiran escenari amb els valencians DJ Fonki Cheff & DJ Rosvil.

Per la recta final de les Jornades, tornen els sons caribenys amb el VII Reggae a l’Ermita, de la mà dels mataronins The Cabrians i dels locals Cults Cults, tots dos oferint la seva proposta amenitzada amb elements ska. Tancarà el cartell d’aquesta quinzena edició la música africana, amb el combinat català-moçambiquès Moya Kalongo i el seu afrobeat, que presentarà el treball ‘People’, al costat del calà-amlià Musbaba Traoré, amb el seu disc sota el braç ‘Yeelen’.

“Sense límits” estilístics

En la presentació de les Jornades, Vericat ha subratllat que la “fórmula perfecta” vol conjuminar la pròpia màgia que catalitza l’espai de l’Ermita amb una proposta “sense límits musicals ni estilístics” a partir d’un criteri de selecció en el qual milers d’assistents d’una banda i banda del Sénia han convertit al llarg de quinze anys en punt de referència de l’estiu musical al territori, amb el seu propi i singular ambient. No només això, subratlla: ” som un festival petit i discret, però amb el radar ben posat per portar bandes que el dia de demà no podrem portar”. El certamen ha tornat a completar amb èxit una campanya de micromecentatge i compta també amb el suport de l’Ajuntament d’Ulldecona, que el veu com un “producte de gran qualitat”, amb “pocs referents” comparables al territori i més enllà. “Aspirem a ser un referent a tot el país”, ha subratllat l’alcaldessa, Núria Ventura.

Els concerts començaran en tots els casos a partir de les vuit del vespre, tot i que les portes s’obriran a dos quarts de set i l’organització confia que, com cada any, el públic acudeixi de forma esglaonada. Al final de les actuacions tindran lloc sessions de música a càrrec de DJs del territori.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.