La Tunateca, el restaurant creat per la família Balfegó, va viure dijous una de les nits més especials des que va obrir les seves portes. Martín Berasategui i el seu equip del restaurant Oria* –recent guanyador d’una estrella Michelin, la dècima en la col·lecció del prestigiós cuiner donostiarra– van oferir un sopar exclusiu dins de la programació de les Nits d’Estrelles Michelin.

Al llarg del sopar, els prop de 50 comensals van poder conèixer la visió de la tonyina vermella Balfegó que ofereixen diàriament Xabi Goikoetxea, cap de cuina del Oria, i tot el seu equip, al costat de les recents creacions de Ekaitz Apraiz, xef executiu i gerent de l’espai creat per la família Balfegó.

Per a Martín, ahir es va poder gaudir de “un menú apoteòsic, centrat en una de les millors matèries primeres del món”. A més, va afegir: “no és fàcil fer un menú a quatre mans i avui tant l’equip del Oria com el de Tunateca s’han complementat d’allò més bé, cadascun mostrant la seva visió al voltant d’aquesta joia gastronòmica que és la tonyina vermella Balfegó”.

Així mateix, el que es coneix ja com el xef de la tonyina vermella, Ekaitz Apraiz, va voler destacar que “aquestes nits demostren la gran versatilitat gastronòmica de la tonyina vermella”. Concloent que “cada Nit d’Estrelles Michelin veiem els excel·lents treballs que es fan en les millors cuines del nostre país i ens orgullece veure el nivell que oferim diàriament en la nostra cuina”.

Un menú d’altura

En total es van degustar 16 plats. L’equip de Oria va delectar als assistents amb el tartar de tonyina sobre cruixent de tinta de calamar i gel de yuzu; infusió de tomàquet amb tonyina marinada en crema d’alvocat i vinagreta de mango; tonyina lleugerament fumada amb fons de wakame al sèsam i cebollitas adobades; ventresca rostida amb tartar iodat de petxines de pelegrí, algues i couscous de coliflor i essència freda d’alfàbrega amb granissat de ginebra i escuma d’ametlla.

Per part seva, entre les elaboracions de Tunateca van destacar la mantega de tonyina; sobrassada de tonyina amb zamburiña i molles d’ametlla; nigirikombujime amb pols de yuzu; nigirichutoro amb maguro no ko; otoro amb umewarishita lascas de shitake i kizame wasabi; tartar de akami amb rovell d’ou amb tempura i perretxikos; harmònica amb setinat coreà i textures d’espàrrec i el rulo de carrilera i foie de tonyina amb guisat d’habites, esferificación de Idiazabal i reducció d’aneguetes de porc.

Amb aquesta ja són quatre les Nits d’Estrelles Michelin que s’han celebrat en Tunateca, un projecte que pretén difondre la visió gastronòmica de la tonyina vermella Balfegó dels millors xefs del país. Els pròxims xefs a visitar la Tunateca seran Víctor Gutiérrez (Restaurant Víctor Gutiérrez), Elena Lucas (La Lobita*) i Isaac Loya (Real Balneari de Salines).

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.