ACN (Amposta) – El jutjat d’instrucció número 3 d’Amposta ha tornat a arxivar provisionalment la investigació de l’accident de Freginals, on van morir 13 estudiants d’Erasmus. És la tercera vegada que la jutge descarta que la conducta del xofer, relacionada amb el cansament segons el peritatge dels Mossos, tingui la gravetat que exigeix el codi penal. Per aquest motiu, torna a cloure les diligències sense enviar el cas a judici, com reclamen les acusacions.

El jutjat d’Amposta ja va arxivar la instrucció sis mesos després de l’accident, al novembre del 2016, i també l’estiu del 2017, uns mesos després de reobrir el cas i prendre declaració al conductor. En el darrer auto, la jutge insisteix que conduïa a la velocitat adequada, que es van descartar positius en drogues i alcohol i que no es pot demostrar tècnicament si el sistema de frens va fallar en el moment de l’accident.

L’Audiència de Tarragona havia reobert la instrucció per demanar nous peritatges. Concretament, la interlocutòria de l’ens provincial demanava revisar l’expedient sancionador que la Inspecció de Treball va obrir contra el propietari del vehicle. Aquest expedient s’havia iniciat per falta d’informació i de formació del conductor en riscos laborals, i per deficiències en la vigilància de la salut del treballador. Els magistrats de l’Audiència requerien la documentació per considerar-la “necessària i útil” a l’hora d’esclarir si el xofer estava cansat o fatigat. També reclamaven un nou peritatge del sistema de frens després que el conductor declarés que es podria haver bloquejat una roda durant la frenada, amb l’asfalt mullat.

La decisió de la jutge d’Amposta es pot tornar a recórrer, tant davant la magistrada com de nou a l’Audiència provincial de Tarragona.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.