Les plataformes ecologistes de la conca de l’Ebre introdueixen el futur del riu en la campanya electoral del 28-A i alerten de les intencions de reactivar els transvasaments dels tres partits de dreta. Durant la ‘Marxa de l’Ebre’, un grup d’activistes han recorregut tota la conca de l’Ebre, des de Reinosa fins Tortosa (uns 900km) per posar en comú totes les problmàtiques i reivindicacions presents als diferents territoris. A tot arreu, el problema de fons és l’ombra de nous intents de transvasaments de l’Ebre a partir d’una nova política de compra i venda d’aigua i de construcció de més infraestructures, com ara embassaments.

El portaveu de la Red de Agua Pública de Aragón, Enrique Gracia, alerta que el PP, Ciutadans i VOX tenen clarament al seu programa electoral estes propostes que no contemplen “la sostenibiltiat del riu”. Els acompanya el diputat d’Unidos Podemos Pedro Arrojo, qui no repetirà al Congrés a la propera legislatura. Arrojo posa en valor que al darrer tram de la legislatura es pogués aprovar un document que posava les guies per a que el nou govern de l’Estat faci una gestió hídrica basada en la nova cultura de l’aigua. Es va aprovar amb els vots en contra del PP i C’s, malgrat que en privat reconeixen entendre les preocupacions dels moviments ecologistes ebrencs. “És evident que estan jugant a un espai on encara dona vots a Andalusia, Comuntiat Valencia i Múrcia parlar de construir grans presses, com ara també proposa VOX”, afirma Arrojo.

La Marxa de l’Ebre ha passat, en els últims tres dies, pel tram català del riu. Els membres de la PDE els han acompanyat i els han donat suport logístic. Durant estos dies també els han introduït als diversos problemes que afecten l’Ebre a les comarques del sud de Catalunya, com és la contaminació del pantà de Flix, el poc cabal del riu Siurana o la falta de sediments al delta de l’Ebre. La marxa es va acabar aquest diumenge a Tortosa amb un vermut popular entre les diverses plataformes convocats que, a més, comparteixen la lluita jurídica contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.