El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha visitat diversos centres educatius de les Terres de l’Ebre, concretament a l’Aldea, Amposta i Móra la Nova. Coincidint amb el Dia mundial de l’educació, Bargalló ha valorat la tasca de centres com els que avui ha visitat a les Terres de l’Ebre: “De vegades tenim la imatge que la innovació es lidera a Barcelona, la innovació es lidera a qualsevol lloc del país i des de qualsevol escola petita del poble més petit, de la comarca més allunyada de Barcelona. S’aposta per aquesta nova metodologia educativa que fa que les nostres escoles malgrat tot, malgrat les retallades i la manca de recursos, estiguin a l’avançada de les millors escoles d’Europa”.

El conseller ha afegit que “es tracta de visitar la nostra estructura educativa en el territori per dues coses. Primer per comprovar com s’hi fan apostes d’innovació educativa d’alt nivell, com a Terres de l’Ebre, com a la resta del país. A l’escola es busquen noves metodologies, noves eines, nous camins per continuar millorant el procés d’aprenentatge dels nostres alumnes. I a la vegada permet palpar també aquelles realitats que només damunt el territori coneixes”.

En primer lloc Bargalló ha arribat a l’Escola Maria Garcia Cabanes de l’Aldea on l’ha rebut l’alcalde del municipi, Daniel Andreu Falcó. L’escola té 198 alumnes matriculats entre P3 i 6è de primària, i participa en diversos programes educatius com ara el Pla d’impuls de la lectura, la Xarxa de competències bàsiques o l’Scratch. El conseller ha fet un recorregut per algunes aules del centre i un cop finalitzat ha mantingut una trobada amb l’equip directiu.

Posteriorment, el titular d’Educació ha visitat les instal·lacions de l’Escola 21 d’Abril, un centre amb 9 línies d’educació infantil i primària i 189 alumnes. El centre treballa amb el pla d’innovació Biblioteca puntEdu i en el Pla Experimental de Llengües Estrangeres.

En acabar, Josep Bargalló s’ha traslladat a Amposta, on ha estat rebut per l’alcalde de la localitat, Adam Tomàs. Conjuntament, han visitat l’Institut Montsià i han tingut una reunió amb l’equip directiu. L’institut és un centre exclusiu de formació professional, i que ofereix 18 cicles formatius de grau mitjà i grau superior. Així, es poden cursar el grau mitjà de Gestió Administrativa, Gestió Administrativa Àmbit Jurídic, Activitats Comercials, Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, Sistemes Microinformàtics i Xarxes, Atenció a Persones en Situació de Dependència, Electromecànica de Vehicles Automòbils, Manteniment electromecànic, i Carrosseria. En grau superior, s’ofereix Administració i Finances, Guia Informació i Assistència Turístiques, Gestió d’allotjaments turístics, Gestió de vendes i Espais comercials, Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, Desenvolupament d’Aplicacions Web, Mecatrònica Industrial, Educació Infantil, i Automoció.

El centre també està immers en projectes de mobilitat de l’FP en estades formatives en el programa ERASMUS+ tant d’alumnat com de professorat. Actualment és centre de desenvolupament de programes com INNOVA FP. El conseller ha destacat l’oferta educativa d’Amposta en formació professional i les necessitats que generen: “A l’FP necessiten més espais perquè cal ensenyar més coses, i per exemple en automoció han de tenir cotxes gasoil i cotxes benzina, perquè en continua havent-hi en el mercat, però han de tenir cotxes híbrids i cotxes elèctrics, que abans no hi eren, perquè en el mercat hi són. I hem de formar als nostres alumnes en això, en la diversitat de cotxes que hi ha avui en dia”. En aquest sentit, ha afegit que “és una petició dels centres potents de formació professional normal, que nosaltres hem d’atendre i hem de planificar, al costat de l’Ajuntament i dels empresaris, en funció de com volem que evolucioni la formació professional a la ciutat i a la comarca, i en conseqüència en com hem d’invertir perquè aquesta evolució sigui positiva”.

A continuació, Bargalló ha visitat el Centre de Formació d’Adults i l’Escola Mestre Agustí Barberà. El conseller ha pogut veure alguna de les aules del centre i ha mantingut una trobada amb l’equip directiu. L’escola té una matrícula de 393 alumnes d’infantil i primària, i serà un dels 25 nous instituts escola que el Departament d’Educació posarà en marxa el proper curs, en aquest cas amb dos grups de 1r d’ESO.

Per últim, el titular d’Educació s’ha desplaçat a Móra la Nova i, acompanyat de l’alcalde del municipi, Francesc Moliné, ha visitat l’Escola d’Art i Oficis. Bargalló ha conegut algunes aules i projectes del centre, i s’ha reunit amb la direcció. L’escola serà un dels 6 centres educatius que el proper curs implantarà la doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius o artístics. En aquest cas serà en la modalitat de batxillerat artístic + arts plàstiques i disseny. El projecte pilot consisteix a cursar el grau mitjà de Decoració Ceràmica (a l’Escola d’Arts i Oficis de Móra la Nova) i la part comuna del batxillerat (a l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre) en tres anys.

El conseller ha remarcat que “enguany en formació professional fem una aposta important a les Terres de l’Ebre perquè oferim cicles nous i gairebé únics: estudis de manteniment d’espais esportius, o estudis de mecànica de vaixells esportius, que es donaran a pocs llocs del país. O el cas del batxillerat artístic i d’FP a la vegada que només es donarà en 6 instituts del país, i que ens fa especial il·lusió perquè en aquest cas és una col·laboració de dos centres educatius, de dos municipis, un de secundària i un altre d’una escola d’art, i que implica una sinèrgia molt interessant”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.