Una de les sorpreses de la darrera convocatòria del premi d’arquitectura més famós en l’àmbit mundial. És l’edifici construït a Cretes. Una construcció que provocarà que aquest municipi del Matarranya es relacioni amb la flor i nata de l’arquitectura mundial.

I es que té un lloc idílic per viure-hi. La casa Només Office KGDVS està construïda amb la idea d’una panoràmica de 360 graus. Es va construir entre els anys 2014 i el 2017 un emplaçament al mig del bosc, de forma circular. És una finca de poc més de nou hectàrres, distanciada tan sols a uns dotze quilòmetres de Cretes i Vall-de-roures. Els seus artífexs, són els arquitectes Kersten Geers i David Van Severen de Bèlgica.

L’edificació forma part del projecte Sol Houses, promogut per Christian Bourdais, que des de fa quatre anys planeja la creació en aquesta zona d’un total de 12 cases individuals i autoproveïdes dissenyades per joves arquitectes internacionals.

Dues d’elles ja són una realitat, la Sol Pezo von Ellrichshausen i l’esmentada Només Office KGDVS. Aquesta última és una de les nou finalistes espanyoles del prestigiós premi Mies van der Rohe 2019 d’arquitectura contemporània de la Unió Europea, el principal objectiu és reconèixer i recompensar la qualitat de la producció arquitectònica a Europa.

Els guardons es concedeixen cada dos anys i la casa situada a Cretes podria ser un dels projectes guanyadors. I es troba a Aragó, encara que en la fitxa descriptiva de la pàgina oficial d’aquests premis es digui que Només House és una de les 12 cases de vacances encarregades a diferents oficines d’arquitectura, i disperses en una vasta àrea aïllada als turons de la regió de Matarranya, al sud de Barcelona. Es troba enmig d’un bosc natural, la seva pla circular s’emmarca la vora d’un altiplà que domina el paisatge, l’habitatge en qüestió se situa en la província de Terol, i no al sud de Barcelona.

La Només Office KGDVS incorpora entre els seus elements estructurals fonaments de formigó, una façana mòbil, un sostre pla suportat per quatre files de nou columnes i un mobiliari que harmonitza amb cada un dels espais, mantenint un equilibri de formes entre el luxe i l’austeritat .

La superfície total de l’immoble comprèn 1.600 metres quadrats, dels quals 1.050 corresponen al pati i la piscina. L’interior de l’habitatge compta amb tres sales d’estar, un dormitori principal i l’habitació de convidats.

About the Author:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.