Dins el projecte general d’arranjament i millora de tot el nucli antic d’Ulldecona, l’Ajuntament ha adquirit dos finques urbanes situades a la Murada de Dalt – 1 i carrer Jacint Verdaguer – 27, per posar en valor part d’una de les torres de l’antiga muralla del municipi, que es conserva al seu interior.

La setmana passada a la Notaria d’Ulldecona es va signar ja la compra-venda per part de l’Alcaldessa del municipi, Núria Ventura, i per part de Maria Cinta Hierro, administradora de la societat propietària de les finques, Calduch Assessors SRL, per un valor total de 20.000 euros. D’aquesta manera, l’Ajuntament podrà ja encarregar el projecte de restauració i adequació de l’entorn, convertint el lloc en un dels racons singulars del nucli antic que impulsa el consistori per recuperar el ric patrimoni arquitectònic.

De l’existència del sistema defensiu de la vila d’Ulldecona (muralles, torres, portals, vall, etc.) en parlen diversos documents medievals. En un document de l’any 1390 es descriu la muralla d’Ulldecona, amb 34 torres. Pel que fa a la que es troba ubicada a les finques adquirides ara per l’Ajuntament, recopilant informació de diverses fonts escrites i orals, es tracta “d’una torre de defensa, de forma pentagonal, amb espitlleres i les cantoneres de la part baixa acabades amb carreus de pedra picada”.

A mitjans del segle XVIII Ulldecona va experimentar un fort creixement demogràfic. A partir d’aquell moment el vall va perdre interès com a reducte militar i es començà a repartir el terreny entre el veïns situats a la banda de dins de la muralla, que tenien preferència, o entre altres veïns a qui pogués interessar. A partir d’aquell moment la muralla va passar a fer la funció de paret mitgera i va deixar de ser visible per als ciutadans. Ara, passats els anys, l’Ajuntament pretén anar recuperant elements patrimonials per fer-los visibles. En aquesta mateixa línia, ja l’any passat es va arreglar un altre punt d’interès, situat a l’encreuament de la Murada de Baix i el carrer Sant Jaume, també deixant a vista restes de l’antiga muralla.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.