La Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya, MADE, reclama a la Generalitat la dotació econòmica de l’impost nuclear que va aprovar el 2017 i que es va recollir a la Llei 7/2017, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.

Hem de tenir en compte que l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) està liquidant aquest impost que, com no té un caràcter finalista, fins ara la Generalitat el destina a despeses generals del Govern autonòmic, excepte una petita part, uns 240.000 euros, que els consigna a Protecció Civil. A data de 31 de desembre de 2018, per tant, la Generalitat ha recaptat en base aquest impost 17.314.000 euros. És per aquest motiu que reclamem el percentatge que se’ns va prometre perquè el territori pugui començar a invertir-lo immediatament.

Els responsables de la MADE justifiquen l’exigència perquè, en el cas de l’energia nuclear, el nou tribut s’aplica als propietaris de les centrals que són els que obtenen beneficis de la seva activitat econòmica. Segons es pot llegir al preàmbul de la Llei les empreses “han d’assumir el cost que generen les externalitats negatives que provoca aquesta activitat en el medi ambient i la salut de les persones. Des del punt de vista territorial, l’externalitat negativa és essencialment local”. Des de la MADE també es defensa que des del punt de vista territorial, l’externalitat negativa és essencialment local, en tant que les emissions dels productes radiotòxics derivats de les activitats gravades tenen un impacte rellevant immediat en el territori en què es produeixen les emissions.

La MADE te la potestat de fer aquest requeriment perquè va ser la impulsora de la creació d’un impost d’aquestes característiques i l’organisme pioner en la demanda de la recaptació d’aquest impost com a eina de diversificació per fugir del monopoli nuclear en què el territori està instal·lat. A més, MADE és l’única associació catalana del sector públic que aglutina el territori on hi ha instal·lats els tres grups nuclears a Catalunya i l’entitat, que des del seu origen, té com a objectiu desenvolupar la zona en base l’energia. Per tant, entén que pot i ha de gestionar aquests recursos amb grans consensos territorial on han de tenir veu els consells comarcals que tenen les centrals nuclears, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments que formen part de la MADE.

Una vegada definit el calendari pel tancament nuclear, cal començar a preparar el territori per aconseguir inversions que alleugereixi el previsible impacte econòmic que això suposarà pel territori MADE. Es per això que des d’aquest organisme s’impulsa un estudi amb la fundació FUNSEAM i la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona per intentar quantificar aquest impacte econòmic. Així mateix, és el moment que aquests recursos de l’impost sobre elements radiotòxics reverteixin en grans inversions a la zona, fugint de la tant coneguda “repartidora municipal”.

“Indignació” al PSC

El PSC ha mostrat aquest dimarts la seva sorpresa i indignació. Pels socialistes, el de la Generalitat és un govern “fantasma” que no assumeix responsabilitats ni mira per un territori, les Terres de l’Ebre, que estan perdent població i que ja van camí a l’apagada nuclear. Recorden que si l’impost nuclear s’hagués aprovat al 2011, com ells proposaven, ja s’haurien recaptat més de 150 milions d’euros. Reclamen no només els 17 milions d’euros recaptats fins al 2018, sinó que també s’augmenti del 20 al 50% el percentatge. Acusen directament a Esquerra Republicana de mentiders.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.