ACN (Amposta) – El primer tram completat del camí de guarda costanera del delta de l’Ebre ja permet accedir, a peu o amb bicicleta, fins la torre de Sant Joan. El Ministeri per a la Transició Ecològica ha completat les obres de la primera fase d’un projecte que, a la llarga, preveu estendre aquesta vial entre Sant Carles de la Ràpita i el Trabucador, vorejant la costa interior de la badia dels Alfacs. L’obra, que ha tingut un cost de 507.000 euros, va ser planificada per poder contenir els efectes de la pujada del nivell del mar en un espai vulnerable, especialment, en funció de la direcció del vent de mar. Addicionalment, el camí tindrà també una utilitat turística amb el seu aprofitament com a via verda per al pas de vianants i bicicletes.
Aquesta primera fase del camí de guarda, de 2,6 quilòmetres, connecta el desguàs de Fortaleza i la torre de Sant Joan. Això permetrà accedir fàcilment fins la construcció defensiva del segle XVI, actualment dins del mar, des del nucli de Poble Nou del Delta. Fins aquest moment, es tractava d’una zona de difícil accés. Amb l’obra, s’ha compactat bona la terra de bona part del camí per facilitar el pas de bicicletes.
La principal missió d’aquest camí de guarda costanera, però, és protegir la línia de costa interior de la badia dels Alfacs. Per això, sobre una base de graves i pedra, s’ha elevat el vial amb terra i, per donar major consistència i resistència als talussos, s’han recuperat diferents formacions vegetals, que s’havien degradat per la pressió antròpica i pels agents marins i atmosfèrics.
Les obres van començar a principis del passat mes d’octubre i s’han allargat pràcticament cinc mesos. “És una mesura important i efectiva i actuem contra un dels fenòmens més preocupants“, ha explicat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, de visita a les actuacions. Sabaté, que ha destacat la comptabilitat de la lluita contra la regressió amb la utilitat turística, ha recordat que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja disposa de tot el projecte redactat per a completar el camí de guarda dels Alfacs, amb la idea d’aplicar-lo en el futur a l’hemidelta nord.
En aquest sentit, ha adduït que la continuïtat de la resta de fases d’aquest projecte s’ha vist truncada per la no aprovació dels pressupostos estatals i s’ha compromès a reprendre-les si els socialistes tornen a governar a l’Estat dins de “l’estratègia per aturar la regressió” al delta de l’Ebre amb altres mesures. Unes actuacions que, segons creu, han de ser “respectuoses amb el medi ambient” i “no agressives” d’acord amb les necessitats diferents de cada espai.
“Suposo que al llarg del temps donaran més notícies de noves actuacions que es vagin fent, tant en aquest àmbit com d’altres, com la mobilització de sediments“, ha reflexionat, per la seva banda, el regidor de Serveis Municipals, Pagesia i Medi Natural de l’Ajuntament d’Amposta, Dani Forcadell, qui ha celebrat l’execució d’aquesta primera fase després dels llargs retards que havia acumulat el projecte. Forcadell ha recordat que el consistori ampostí preveu crear una àrea d’interpretació i recuperar la Torre de Sant Joan, per explicar la seva història i dinamitzar el turisme de la zona, “apartant les bicicletes de la carretera i les podrem fer vindre fins aquesta zona“.
Actuació als penya-segats d’Alcanar
D’altra banda, Sabaté ha aprofitat la jornada de visita d’obres, ja finalitzades, per la costa de l’Ebre d’aquest dimecres per desplaçar-se a Alcanar, on la direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar estatal ha invertit 100.000 euros per actuar d’emergència en un tram de 200 metres de penya-segats entre Sòl-de-Riu i la desembocadura del riu Sénia afectats pels temporals del passat octubre. S’han excavat les zones erosionades, protegits els talussos, recol·locat les esculleres i millorat els sistemes de seguretat per als vianants.
Per últim, també ha visitat l’Ampolla on Costes ha executat un mur de 140 metres per protegir el passeig marítim de la platja de l’Arenal. L’obra ha de permetre mitigar els efectes d’invasió de la part posterior de la platja per sorra i materials que es depositen pels temporals de sud. El mur té 45 centímetres d’alt i 40 d’ample. Ha suposat una inversió de 46.800 euros.