L’actual alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, també exdiputada del PSC i líder del seu partit a les Terres de l’Ebre durant molts anys, ho tindrà molt difícil per continuar situant aquest municipi històric del Montsià com una tradicional feu socialista, com ha estat durant la major part dels 40 anys de democràcia, també de la mà de l’exalcalde Jaume Antich. I el motiu no serà altre que el tsunami independentista que ha transformat Catalunya els últims anys, i que arribarà també a l’últim poble vora el riu Sénia abans d’entrar al País Valencià.

El motiu és que hi haurà, com a mínim, 3 candidatures independentistes, que ho tenen, segons sembla, tot de cara per sumar majoria absoluta, situada en 7 regidors, dels 13 que té el plenari d’Ulldecona. Actualment la també exalcaldessa Núria Balagué té 4 regidors, adscrits a CiU perquè no s’ha autoritzat el canvi per passar a ser el PDeCAT, i fotns del partit asseguren que repetirà com a cap de llista. L’altre partit que també sumarà a favor de l’independentisme serà ERC, que amb tota probabilitat presentarà com alcaldable al mestre Alfred Paredes, per assegurar l’únic regidor que ara tenen (i que fins ara havia estat Francesc Lavega), o guanyar-ne més. La notícia novedosa és que tots dos partits, PDeCAT i ERC, han comunicat públicament que “votaran la llista independentista més votada”, la qual cosa descarta que puguin votar a la llista de Núria Ventura, anomenada Socialistes d’Ulldecona.

Cal observar que Ventura, també exdiputada i exlíder del PSC a les Terres de l’Ebre, a nivell local ha intentat mostrar el seu perfil catalanista allunyant-se del PSC orgànic (per ser avalador de l’aplicació de l’article 155). Va deixer el grup parlamentari i la direcció del partit, però a l’hora de la veritat els seus vots computen al PSC al Consell Comarcal del Montsià.

Cal preveure per tant un canvi polític important a Ulldecona perquè, l’empat a vots entre els 5 que ara té el PSC, i els 5 que sumen PDeCAT i ERC, tindran a més a més els que pugui obtenir la candidatura Fem Poble, que es va presentar fa uns dies en forma d’agrupació d’electors, i que elegirà el candidat en una mena de primàries.

A aquesta agrupació s’hi suma a més a més el regidor de la CUP, Raül Najas, des de poc regidor no adscrit per desavenències amb el seu partit (que no se sap si també es presentarà), junt a membres de l’ANC local, i altra gent del món independentista, catalanista i d’esquerres. Tot plegat una mobilització sense precedents que podria debilitar notablement el graner tradicional de vots del PSC, a Ulldecona.

Núria Balagué i Alfred Paredes, els dos imminents caps de llista del PDeCAT i ERC, valoraven des del desencís que no s’hagin entès amb Fem Poble (per fer una única candidatura) desprès d’haver-ho intentat durant més d’un any.

La decisió de l’agrupació d’electors de no voler sumar vots a cap partit polític per determinar majories al Consell Comarcal del Montsià i a la Diputació, tindrà en canvi un efecte contrari. Al no beneficiar el bloc independentista (com havien ofert PDeCAT i ERC a nivell d’Ulldecona), acabarà probablement reforçant el bloc espanyolista o constitucionalista.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.