ACN (Alcanar) – Gairebé cinc anys i mig després de clausurar provisionalment les instal·lacions, el govern espanyol ha anunciat aquest dimarts al matí que segellarà definitivament els pous i desmantellarà el projecte Castor.

En una compareixença al Senat, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha justificat la decisió amb l’argument que no té sentit mantenir més temps l’actual estat d’hibernació. D’una banda, per la inviabilitat de posar-lo en marxa: els informes tècnics alerten que podria causar terratrèmols de molta més magnitud. A més, ha adduït, postergar aquesta decisió definitiva genera uns costos “difícilment justificables” – Enagás reclama més de 50 milions d’euros per les tasques dutes a terme fins ara-. Ribera, que ha qualificat obertament el projecte de “ruïnós“, ha assegurat que el Castor no es preveu necessari per al sistema gasista “ni en el curt, ni el mitjà, ni en el llarg termini“.

Reaccions del delegat del govern

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, valora positivament l’anunci fet fa poques hores per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, de clausurar definitivament el magatzem de gas Castor.

Xavier Pallarés assegura que “si es confirma el segellament definitiu del magatzem Castor és una gran notícia, ja que és una de les principals reclamacions que fem des de les Terres de l’Ebre”. Amb tot, el delegat del Govern s’ha mostrat caut a l’hora d’anar més enllà en la seva valoració “ja que no coneixem la lletra petita, només el titular, i estem escarmentats, així que haurem d’esperar per fer-ne una valoració més a fons, confiant que aquesta decisió es faci realitat el més aviat possible, i també veure quines mesures es prendran amb les instal·lacions terrestres

El delegat del Govern ha fet aquests declaracions en la roda de premsa del Consell de Direcció de l’Administració Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, que ha celebrat la sessió ordinària del mes de gener aquest matí, i en la qual també ha destacat el projecte en què es treballa des de les comarques ebrenques per crear una Taula de l’Oli, amb les 5 DOPs de l’oli de Catalunya (Baix Ebre-Montsià, Terra Alta, Siurana, les Garrigues i l’Empordà), amb l’objectiu de valoritzar el sector, afectat per la davallada de preus de mercat.

D’altra banda, Xavier Pallarés també ha destacat que s’està treballant en la tramitació dels expedients oberts arran dels aiguats de l’octubre passat, que va afectar diversos municipis de les Terres de l’Ebre.
En aquest sentit, són un total de 28 els expedients per a reparació o restitució d’infraestructures de titularitat municipal, que s’han presentat a la Generalitat, alguns dels quals també a la convocatòria oberta per l’Estat, i que sumen prop de 13’5 milions d’euros. Pel que fa a les peticions de titularitat particular i de despeses d’emergències municipals, per a despeses generades per l’execució d’obres els dies del sinistre, es tramiten exclusivament pel Ministeri de l’Interior.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.