Científics del Centre d’Investigació Marina (Cimar) de la Universitat d’Alacant (UA) investiguen l’expansió descontrolada del cranc blau, espècie invasora a la Mediterrània i que presenten una alta taxa de fecunditat i supervivència.

Des que l’any 2012 va aparèixer al Delta de l’Ebre, aquesta espècie originària de l’Atlàntic americà s’ha expandit per mar, rius i aiguamolls de tota la Comunitat Valenciana, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat. En ocasions, com el desembre passat, apareixen en llocs més sorprenents com un garatge del barri marítim valencià. És, a més, un menjar molt apreciat pel seu sabor.

Carmen Barberá, investigadora del Cimar, ha explicat que actualment hi ha una col·laboració entre la comunitat científica i els organismes de gestió per definir mesures de control “però la seva expansió va més de pressa que l’activitat científica i els esforços de l’Administració. Aquest cranc té , potencialment, unes taxes elevades de fecunditat i supervivència, el que podria justificar també el seu èxit en l’establiment en aquesta zona “.

La flota pesquera artesanal és un dels sectors més afectats, ja que el cranc destrossa les xarxes quan són capturats, de manera accidental. L’estudi neix arran de la demanda de la Confraria de Pescadors de Guardamar on, juntament amb Santa Pola, es pesca a l’estiu i amb tresmall llagostí i sípia.

Una de les mesures de control de la seva expansió, suggereix la investigadora “podria ser l’autorització de la seva pesca amb nanses més específiques i que sustentés una modalitat pesquera, com succeeix a l’Atlàntic americà, d’on procedeix el cranc. Estem treballant amb els pescadors perquè provin diferents tipus de nanses“.

La problemàtica és semblant en altres punts geogràfics. A l’Albufera de València i al Mar Menor està causant “problemes tot l’any perquè pesquen també a l’hivern”, aclareix.

El Cimar-Ajuntament de Santa Pola col·labora activament amb el Parc Natural de les Salines de Santa Pola en el seguiment sobre la distribució d’aquesta espècie invasora en aquest aiguamoll protegit, lloc on es va capturar per primer cop l’any 2014. L’estudi sobre l’ cranc blau està inclòs dins la línia de recerca sobre seguiment d’espècies exòtiques.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.