El vicepresident del Partit Demòcrata a la Vegueria de les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha presentat aquest dimecres al matí en roda de premsa la moció que la formació presentarà a tots els ajuntaments ebrencs per tal d’instar al Govern de l’Estat espanyol a una revisió i modificació de l’IVA aplicable a la compra d’instruments musicals, per part de les bandes i societats de música a l’Ebre, fent-lo baixar del 21% a un 10%.

Actualment, les Terres de l’Ebre compten amb 30 bandes que abasten més de 1.800 músics en actiu, 3.500 deixebles de disciplines musicals diverses i que aglutinen més de 6.500 membres entre les diferents entitats. “L’existència de les bandes de música està condicionada per diversos factors, com ara les obligacions fiscals a les quals estan subjectes les entitats sense ànim de lucre i que poden dificultar la permanència en el marc de la legalitat”, ha assegurat Pallarés.

Les societats musicals se sustenten econòmicament a través de les quotes dels seus membres, així com amb convenis amb els respectius ajuntaments”, ha recordat el vicepresident del PDeCAT a l’Ebre, “però en els darrers anys aquestes entitats han patit una reducció pressupostària de les ajudes públiques, juntament amb l’IVA i l’IRPF.

L’adquisició d’instruments musicals està gravada amb el 21% d’IVA i és per aquest motiu que el Partit Demòcrata traslladarà aquesta petició, també procedent de les diferents associacions musicals del territori, ja que “aquestes formacions són una de les principals eines de foment de l’educació i la cultura i mereixen un tractament fiscal especial”, ha assegurat Pallarés.

Cal recordar que les bandes de música, així com les seves entitats, formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre i constitueixen un element vertebrador i de cohesió social. “Són representacions identitàries dels seus municipis, i en el pas dels anys han donat resposta a les necessitats educatives i culturals tot creant les seves pròpies escoles de música”, ha afirmat el vicepresident del partit al territori, “han esdevingut un fenomen social que ha creat un valor afegit al nostre territori i han convertit la música en un element indispensable de la cultura ebrenca”.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.