El senador d’Esquerra Republicana, Miquel Aubà, ha sol·licitat la compareixença del ministre d’Agricultura, Luis Planas, davant la Comissió d’Agricultura del Senat perquè respongui sobre la crisi dels cítrics provocada, en part, per l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i alguns països de l’Àfrica Meridional. “El ministre ha d’explicar que pensa fer el Ministeri amb el compromís que es va arribar l’any 2016 al Senat, a instàncies d’Esquerra, en el qual els partits polítics es van comprometre a vetllar per la situació de l’entrada dels cítrics a Europa i, per tant, oferir solucions si es produïa una situació de crisi com la que s’està produint actualment”, ha declarat el senador.
En aquest compromís al Senat fa tres anys, s’instava al govern a realitzar estudis i informes d’avaluació per conèixer l’impacte econòmic i mediambiental d’aquest acord comercial sobre el sector citrícola; la possibilitat d’activar una clàusula de salvaguarda; mesures compensatòries a pagesos i productors; i mantenir i reforçar el control i la vigilància dels productes. “A hores d’ara encara no s’ha publicat cap estudi. Demanem al ministeri que si no el té, el faci i que es posicioni sobri quin model agrari proposa”, ha afegit Miquel Aubà.
En paral·lel, Aubà també ha presentat nou preguntes per escrit al govern espanyol sobre els efectes de l’acord comercial. “Si no hi ha un model de gestió agrari, això no va a cap lloc, els joves no es poden quedar en un territori que es va desertitzant; i on l’agricultura acaba en mans de grans empreses o en mans de distribuïdores que acaben venent per davall dels preus de cost”, ha reblat el senador.
Miquel Aubà i l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, s’han reunit aquest matí amb representants del sector citrícola locals. Roig ha agraït el suport i la feina que està fent el senador i el grup d’Esquerra al Senat i ha declarat que cal “continuar endavant i  seguir lluitant pels interessos dels nostres pagesos i pageses”.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.