L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs està a l’expectativa que el govern de Pedro Sánchez faci públic el nou Pla Nacional d’Energia i Clima, on previsiblement s’establirà un calendari per tancar el parc nuclear de l’estat espanyol amb l’horitzó 2030.

ANAV, l’associació que gestiona les dues centrals nuclears catalanes, ha de renovar aquest 2019 el permís d’explotació per Vandellòs II (caduca al 2020) i per Ascó I i II (caduquen al 2021). El director general d’ANAV, José Antonio Gago, ha explicat que tenen preparades les sol·licituds però no per quants anys demanaran allargar els permisos. “Per quants anys es sol·licitarà dependrà, per un costat, del contingut del Pla Nacional d’Energia i Clima i, per l’altra, de la decisió de les empreses propietàries”, ha afirmat Gago en la trobada anual amb la premsa.

El director general d’ANAV ha afegit que no tindria sentit demanar la renovació per 8 o 10 anys tenint en compte que, passat aquest temps, els seus tres reactors ja hauran passat els 40 anys de vida útil, una línia que el govern espanyol podria establir per tancar les centrals.

Aquesta incertesa és també la causa d’una fuga de talents joves cap centrals nuclears de països com els Emirats Àrabs Units, on l’energia nuclear està proliferant. El director general d’ANAV ha apuntat que és per això que cal “aclarir quan abans millor” el futur de l’energia atòmica a l’estat espanyol. Pels gestors de la central, si Europa vol complir els compromisos de reducció d’emisions de carboni, haurà de seguir apostant per les nuclears.

Pel que fa a l’aparició d’unes restes de radioactivitat al recinte de la central d’Ascó a principis d’any, ANAV assegura que les medicions ja no mostren activitat i que en cap moment les restes han sortit a l’exterior. Ara, ha explicat, està analitzant les possibles causes de la fuita.

Una altra fita destacada del 2019 serà l’entrada en funcionament de les comissaries internes de la Guàrdia Civil, previstes pel primer trimestre a Ascó i pel segon a Vandellòs.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.