Tres monuments que formen part dels espais memorials de la batalla de l’Ebre a la Terra Alta han aparegut destrossats aquest dijous 6 de desembre. El vàndals han arrassat el conjunt monumental de l’espai de Quatre Camins, a Vilalba dels Arcs. En concret han destruït la creu en memòria als caiguts del Terç Nostra Senyora de Montserrat (l’única unitat totalment catalana de l’exèrcit franquista) i el monòlit que la mateixa germandat de supervivents dels requetès van fer en memòria als republicans morts pocs metres enllà. També ha aparegut destruït el monòlit a la IV Division Navarra que hi ha a la carretera TV-7331, al terme municipal de la Fatarella.

Aquesta nova acció vandàlica (l’espai de Quatre Camins ja ha patit pintades per part de grups com Arran) ha suscitat el rebuig del Consorci d’Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i de l’empresa de turisme de memòria Terra Enllà. El director del COMEBE, David Tormo, ha publicat les fotografies al seu perfil de twitter i ha qualificat el succés de “dia trist pels que treballem per recuperar i conservar la memòria de la batalla de l’Ebre”.


Per la seva banda, Terra Enllà ho considera una “pèrdua irreparable” i qualifica l’acció de “mostra d’odi i ignorància desconeguda en els últims anys”. Al seu perfil de Facebook, l’empresa anuncia que continuarà fent visites guiades a Quatre Camins per “mantenir viva la necessitat de preservar la memòria i reiterar el missatge que els fets tràgics que van succeir no s’han de repetir mai més”.

L’espai històric de Quatre Camins forma part dels Espais Històrics que inclou el COMEBE. El conjunt monumental va ser construït per la Germandat Supervivents del Terç de Nostra Senyora de Montserrat en el punt on va tenir l’assalt a Punta Targa el 19 d’agost de 1938, i on el requetè de catalans va quedar quasi delmat. El Terç era l’única unitat de l’exèrcit franquista integrada només per catalans i els seus pocs supervivents van construir el monument en record als caiguts dels dos bàndols.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.