L’ajuntament d’Alcanar ha presentat les XXV Jornades Gastronòmiques de la Clementina enmig d’una temporada complicada pel sector. Als aiguats d’octubre i la humitat que s’ha derivat, s’ha sumat la competència del mercat sud-africà que ha fet baixar els preus. Els agricultors i l’ajuntament canareu, però, subratllen la qualitat excepcional de la clementina local, que es podrà degustar en una desena de restaurants del municipi combinada en menús inspirats en el receptari de la Fundació Alícia.
Per al sector, la celebració d’estes jornades suposen ara un suport. El responsable de cítrics d’Unió de Pagesos i agricultor canareu, Carlos Roig, ha assenyalat que per “la zona on estem, la clementina és un producte molt bo, inclús enguany que hi ha hagut molts aiguats i humitat”. Si bé, la competència amb Sud-Àfrica fa que comporta una “pressió en l’oferta” i “al final el pagès és qui no cobra o cobra molt poc pel seu producte tot i ser molt bo”.
Per la seva banda, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha subratllat que la cooperació entre el sector agrícola, gastronòmic i l’ajuntament és “el secret” que ha permès durant 25 anys celebrar estes jornades. La portaveu del Col·lectiu de Cuina d’Alcanar i les Cases, Maribel Fibla, ha destacat les possibilitats de la clementina als fogons:” Aquestes Jornades ens permeten elaborar plats innovadors diferents de la cuina més tradicional que normalment fem i que venen marcats per un contrast important entre el marisc o el peix i la clementina”.
Les Jornades van començar el passat divendres i acabaran el 23 de desembre. Els preus dels deu menús dels restaurants participants –Café del Mar La Lluna, Can Manel, Casa Ramon, El Nàutic Les Cases, La Costa, La Mar, La Marinada, Les Palmeres, Mareny i Tancat de Codorniu– oscil·len entre els 28 i els 40 euros.