ACN / Les oliveres mil·lenàries de les Terres del Sénia han estat declarades, aquest divendres al migdia, com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO (l’organització de les Nacions Unides en Agricultura i Alimentació). És un nomenament anàleg al de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i com ha destacat la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, és la millor carta de presentació per demanar suport a la conservació d’aquest valuós patrimoni natural. La designació s’ha conegut durant el vuitè congrés d’oliveres mil·lenàries celebrat a Ulldecona, on s’ha fet balanç de la campanya de recollida de l’oliva, que no ha estat bona.

El nomenament  ha de servir per pressionar al Parlament perquè tiri endavant la proposició de llei, registrada pel PSC, que protegiria les oliveres monumentals i el patrimoni paisatgístic i agrícola d’aquests arbres als municipis catalans del Sénia, seguint l’exemple del País Valencià. El debat per a la tramitació de la proposició de llei es farà en el darrer ple de l’any al Parlament, o en el primer de 2019.

A més de protegir tots aquells arbres monumentals de més de 3,5 metres de perímetre, es proposa, per exemple, que les finques amb més d’un 60% d’aquests exemplars d’oliveres mil·lenàries quedin protegides en conjunt contra l’espoli. “Protegir una olivera a soles, de vegades no té sentit. Ha d’estar acompanyada del seu entorn”, ha assenyalat Tere Adell, gerent de la Mancomunitat de les Terres del Sénia.

La protecció del paisatge i el conjunt del patrimoni natural pren tot el seu sentit en un entorn amb més de 5.000 oliveres mil·lenàries registrades i milers d’arbres centenaris que haurien d’acabar convertint-s’hi. Com ha defensat l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, es tracta d’impulsar una regulació per protegir el món de l’oli i la gestió del paisatge. “Cal protegir arbres que són molt vulnerables i la feina dels pagesos i la pressió que reben per diferents actors que volen emportar-se’ls a altres llocs”, ha dit Ventura.

Ventura ha demanat a tots els grups polítics parlamentaris que donin suport a la proposició de llei que va registrar al juliol el PSC i que ha d’entrar a debat de tramitació al desembre o al gener. “És una oportunitat. No podem perdre més temps. Cada dia que passa perdem una part del nostre patrimoni i si tarda molts anys a arribar aquesta protecció a la part catalana ja no caldrà que arribi perquè no tindrem res a protegir”, ha advertit.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.