La Generalitat tornarà a donar ajuts econòmics als ajuntaments que impulsen projectes i homenatges per recuperar la memòria històrica de la guerra civil i la dictadura franquista. La Directora General de Memòria Democràtica, Carme Garcia, ha fet una crida als consistoris a fer actes de reparació per les víctimes i a recuperar espais de memòria.

“Aquí estem per donar el suport que necessitin els ajuntaments per fer memòria i des d’aquets reconeixement del que va passar dir que mai més ha de tornar a passar”, ha defensat la directora general. Aquests ajuts, que ja es donaven en l’època del tripartit, es van recuperar l’any 2017 però no serà fins aquest 2018 quan ja es podran atorgar als ens locals.

Aquest anunci s’ha fet des de Flix el dia que es compleixen 80 anys del final de la batalla de l’Ebre. L’ajuntament riberenc i representants del departament de Justícia han inaugurat una exposició permament al Castell Nou que explica els darrers dies de la batalla, que es va allargar 115 dies i va provocar més de 15.000 morts entre els dos bàndols. Amb el suport del l’Associció Cultural la Cana també s’han recuperat un grup de trinxeres i un refugi.

La placa que s’ha descobert fa un homenatge als pontoners, figura clau en l’ofensiva i, sobretot, en la retirada republicana. De fet, com ha recordat el primer tinent d’alcalde de Flix, Francesc Barbero, la retirada republicana no fou “una desbandada”, sinó “una maniobra tàctica que va salvar moltes vides” al permetre l’evaqüació de les tropes que havien quedat encerclades per l’exèrcit franquista a la serra de la Fatarella.

Aquest ha sigut el primer dels tres dies d’actes commemoratius del final de la batalla de l’Ebre que acollirà el territori. El més important serà diumenge a la Fatarella, al Memorial de les Camposines, que comptarà amb la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella. Està previst afegir 160 noms al llistat de víctimes de la batalla de l’Ebre, sumant un total de 1.544 caiguts identificats.

Periodista.