Horta de Sant Joan és un dels molts pobles de les Terres de l’Ebre on hi ha vestigis dels càtars. El catarisme va ser una interpretació del cristianisme que a l’Edat Mitjana es va estendre per Occitània i per la Corona d’Aragó. Van ser cruelment perseguits i exterminats per l’Església catòlica. Però la presència, encara mística, dels càtars no s’ha esborrat. A Horta de Sant Joan el volen recuperar-ne la història per documentar la presència. De fet, és una de les condicions per formar part de l’Itinerari Cultural Europeu “Camins dels Càtars”.

Actualment aquest camí uneix Occitània amb València i recorre Catalunya pels pirineus i per Lleida i també passa per les Terres de l’Ebre. El municipi terraltí ho vol convertir en un actiu turístic i també fa una crida perquè altres pobles de l’Ebre s’hi uneixin. La jornada que va desenvolupar-se pels espais d’Horta aquest cap de setmana va servir per abordar el tema de la mà d’experts amb una taula rodona i també per fer una explicació més amena amb una visita teatralitzada i un espectacle de foc i flama.