El Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa ampliarà la seva exposició permanent amb una sala dedicada al paper aviadors i els mecànics durant el conflicte. El projecte es va presentar durant les Jornades de Memòria Històrica que organitza l’associació d’aviadors de la República (ADAR), i que va servir també per fer un homenatge als caiguts de tots dos bàndols.

Diumenge es va inaugurar la exposició de pintura dedicada a l’Antonio Vilella. Va ser un mecànic de l’aviació republicana que va recórrer alguns dels fronts de la guerra civil espanyola. També el front de l’Ebre. Amb el pintor Pere Casademont, va plasmar els seus records dels combats i els paisatges de la Terra Alta. Però també va voler representar la camaraderia que existia entre pilots.

Aquest afecte entre companys va fer que acabada la dictadura franquista els supervivents es tornessin a trobar. Així va nàixer ADAR, l’associació d’Aviadors de la República, que ara presenten aquesta exposició al centre d’estudis de la batalla de l’Ebre de Gandesa on Vilella ja té dedicada una sala per la seves nombroses contribucions.

Els membres d’ADAR també van ser els primers en organitzar un acte de memòria i reconciliació a Gandesa l’any 1978. Aquest cap de setmana s’han celebrat els 40 anys amb una ofrena al monòlit que recorda a tots els morts de la guerra civil i la batalla de l’Ebre.

Periodista.