Mario Pons Múria és un ampollero guionista, director i productor audiovisual i graduat superior de Cinema. Treballs com Aigua la font de vida el 2002, Contracorrent l’any 2006 o la Batalla de la memòria el 2009 han estat un camp d’aprenentatge i el vehicle cap a reptes més atrevits i treballs més recents com La Filla del Farer.
En els darrers dies acaba de rebre el reconeixement al Festival de Cinema de Girona per la pel·lícula documental El Periple, on ha guanyat el premi a la millor pel·lícula documental a la secció Internacional.
Mario Pons explica que, “El Periple ha fet tornar a aflorar en mi la militància cinematogràfica que havia tingut en els meus primers anys amb els reportatges sobre l’aigua i el riu o sobre la memòria històrica”.
L’ampollero ho argumenta recordant que, “Sense cap pressupost em vaig tirar la manta al coll i me’n vaig anar de voluntari als camps de refugiats de Grècia a acabar la pel·lícula”.
El Periple és una pel·lícula dura, que crea paral·lelismes amb situacions que per ser de diversa època, no deixen de tenir molt en comú i que més que sacsejar consciències, com diu Pons, “El que busca és construir aquestes consciències amb la narració de gent com la de Síria o Kurdistan que tants paral·lelismes té amb persones com el meu iaio que en el seu dia van haver de marxar de casa perquè els volien matar”.
Per al cineasta és important, “Refer la consciència i trobar l’empatia de l’espectador. Estem de cul a les pors que diàriament ens administren els mitjans de comunicació i estem impermeabilitzats al patiment. Amb el meu llenguatge intento no tenir por, prendre consciència i que l’espectador sigui actiu, que no només plori o es planyi, sinó que s’impliqui”.
El Periple es podrà veure aquesta setmana que ve a Vilafranca del Penedès i Lleida, i el 25 d’octubre es presentarà als cinemes Oscar de Roquetes.