La manifestació de la Diada reivindicarà enguany a Barcelona el mandat de l’1 d’octubre i el desplegament de la República. Les Terres de l’Ebre estan cridades a ocupar els trams 1 i 2 de la convocatòria de les entitats sobiranistes per omplir la Diagonal al punt de les 17-14. Gairebé una seixantena d’autobusos portaran uns 3.000 ebrencs, que se sumaran als que hi assistiran pel seu compte, i estaran situats davant l’escenari ubicat al Palau Reial.

Una seixantena d’autobusos -57 en l’últim recompte- portaran gairebé 3.000 ebrencs a Barcelona per prendre part de la manifestació de la Diada, que enguany reivindica el mandat de l’1 d’octubre i el desplegament de la República. S’espera una nova gran resposta de la societat catalana. “La gent no ens hem cansat, no ens hem desmobilitzat i, més, tenint al damunt a presos polítics i l’aparell repressiu de l’Estat. El món ens estarà mirant més que mai, després d’haver viscut el que va passar l’1 d’octubre, amb la repressió que tot el món va veure i estaran pendents del que fem”, assegura el coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les Terres de l’Ebre en una entrevista a Canal Terres de l’Ebre.

Per l’ANC, la mobilització també ha de servir per carregar piles a tothom. “Ha de carregar les piles als partits polítics, però també a les entitats, al moviment independentista, al republicà i a tots. Ha de servir per reafirmar que som majoria social. Ho hem vist al carrer quan hem sortit i al parlament quan hem votat”, assegura Alves.

Les Terres de l’Ebre: trams 1 i 2

L’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han preparat una onada de so amb epicentre a les 17.14. Les Terres de l’Ebre ocuparan els trams 1 i 2 a la Diada a Barcelona, just davant de l’escenari ubicat al Palau Reial. Aquest serà el punt final de la manifestació on es tombarà un mur que simbolitzarà els impediments per aconseguir la independència. Aquest matí hem anat a aquest punt de la capital catalana on en unes hores milers d’ebrencs participaran de la jornada reivindicativa.

Molts estudiants universitaris comencen classes dimecres i alguns han arribat avui per organitzar-se i, potser, aprofitar per anar dimarts als actes de la Diada. La ubicació de l’espai reservat per als manifestants de les Terres de l’Ebre té un motiu: serà el més proper per on arribaran els autobusos. Palau Reial també serà l’espai on s’ubicarà l’escenari principal i on es derribarà un mur simbòlic que impossibilita la independència. A les 6 del matí han començat les feines de preparació de l’entorn, en un any amb dificultats afegides.

La manifestació començarà quan passin 14 minuts de les cinc de la tarda a la plaça de les Glòries de Barcelona amb un crit massiu que travessarà set quilòmetres de la Diagonal fins arribar a Palau Reial.

Actes previs

Les hores prèvies estaran marcades pels actes institucionals organitzats a diferents municipis i concentrats dilluns al vespre i dimarts al matí. Un dels més destacats serà l’onzena marxa de torxes de les Terres de l’Ebre per la independència, a partir de dos quarts de nou del vespre des del Castell de la Suda al Mercat de Tortosa.

De la seva banda, la crida a participar als actes de la Diada Nacional de Catalunya però sobretot les paraules per al convuls any social i polític i record als presos polítics i exiliats van marcar l’acte de commemoració organitzat per la Delegació del Govern. El restituït delegat va animar a recordar els efectes de l’article 155 en la vida diària i a no assumir com a normal una anormalitat.

Coincidint amb la visita territorial, la consellera de Salut, Alba Vergés, va pronunciar la conferència ‘Democràcia, drets i llibertat’, la premissa, diu, de la Diada. Un repàs als darrers mesos i als que vindran, amb missatge per al nou govern espanyol.

Davant de directors territorials, una nodrida representació d’alcaldes, presidents i representants comarcals i altres càrrecs institucionals, Pili Cugat i Carlos Lupprian van posar la nota musical amb temes del nou disc ‘Joc d’Aigua’ i amb la col·laboració de Naiade Martínez al violoncel. El Cant dels Ocells i l’Himne Nacional de Catalunya van posar punt i final a la vetlada.

 

Periodista.