La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha iniciat una nova campanya de control i vigilància de la plaga del caragol maçana al riu entre Tortosa i Miravet, on es va detectar un focus l’any passat. De moment al tram de la Ribera d’Ebre no s’han trobat ni postes ni exemplars adults. En canvi, a la capital del Baix Ebre la setmana passada es van retirar 45 exemplars i 18 postes. A Tortosa, precisament, s’instal·larà una barrera, a mode de tallafocs, per frenar que la plaga s’estengui riu amunt.

45 adults i 18 postes és el balanç inicial del nou episodi de prospeccions per frenar la plaga. L’objectiu és controlar la població i vigilar les zones afectades detectant possibles nous focus. Com a novetat, s’instal·larà a l’alçada de Tortosa una barrera, a mode de tallafocs, que elimini tota la vegetació terrestre i aquàtica per impedir que la plaga avanci riu amunt. Precisament, enguany, les crescudes de l’Ebre també han retardat el cicle reproductiu de l’espècie invasora.

El Ministeri de Transició Ecològica destinarà 530.000 euros entre enguany i l’any que ve per controlar i vigilar la plaga del caragol maçana entre Tortosa i Miravet, on l’any passat es va detectar un focus que sembla controlat i en vies d’erradicar-se. Les prospeccions i les accions divulgatives i de prevenció es venen fent des de 2013, amb especial atenció en punts com l’assut de Xerta.

Periodista.