El llagut Lo Sirgador de Tortosa ha tornat a l’activitat després d’haver estat quasi tots els dies, des de setmana santa, aturat a l’embarcador de Jesús. La forta crescuda de l’Ebre del passat mes d’abril i les pluges de primavera s’han traduït en uns cabals molt alts durant els mesos de maig i sobretot juny, que han estat per sobre dels 800 metres cúbics per segon, quan la navegació es fa impossible.

“Hem passat de 1.000 metres cúbics a 300 metres cúbics en una setmana. Entenem que amb un poc de comunicació es podria haver repartit el desembassament i enlloc de fer-lo en tres setmanes, s’hagués pogut fer en sis. Així podríem haver treballat amb tranquilitat i els cabals serien de 400 o 500 metres cúbics”, es lamenta Jordi Domingo, gerent de Lo Sirgador.

Aquesta situació els ha provocat cancel·lacions a última hora i pèrdues econòmiques. Per això reclamen estar informats dels criteris de gestió del cabal que depèn d’una taula formada per la confederació, els regants i les hidroelèctriques.

Ara la navegació s’ha restablert completament. L’IDECE, l’organisme públic que la gestiona, ha reobert els canals fluvials i ha recuperat els embarcadors que, amb la força del riu, s’havien malmès. Però avisen que sortejar un episodi tant extraordinari de crescuda és difícil. “Des de l’administració donem tot el suport que podem, amb la neteja i el manteniment dels canals navegables. Les empreses han de diversificar l’oferta i adaptar-se a les condicions climatològiques del riu Ebre”, apunta el director de l’IDECE, Joan Martí Masdéu.

Amb tot, la crescuda de l’Ebre a tingut impactes ambientals positius, com l’aportació extra de sediments, la regeneració del bosc de ribera o les condicions adverses per la proliferació de la mosca negra.

Periodista.