L’ajuntament de Deltebre obrirà un procés participatiu per canviar el nom del carrer Girona pel de 1 d’octubre, si així ho decideix la gent. El carrer és un dels més transitats, el que connecta l’àrea de l’ajuntament, la biblioteca i el recinte de festes amb el Pont Lo Passador. “És un carrer on viu poca gent però que té una visió de futur molt alta perquè serà l’anell viari del Delta”, ha apuntat l’alcalde, Lluís Soler.

Aquesta ha sigut la resposta de l’equip de govern a una moció de la CUP. Al plenari d’aquest dimarts, els anticapitalistes van proposar anomenar carrer 1 d’octubre al carrer Capitán Cortés, un dels herois del franquisme. Tot i que ja s’havia acordat este canvi fa dos anys, els veïns s’han mostrat en contra. L’equip de govern aposta per seguir fent pedagogia amb els veïns i, en el futur, treure el polèmic nom del carrer per tal de complir amb la Llei de Memòria Històrica quan “compti amb la complicitat dels veïns”.

La moció no va prosperar pels vots en contra del PP, Compromís d’Esquerres, l’abstenció del PDeCAT i els vots favorables d’Esquerra i la CUP. El portaveu de CE- Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha explicat que “si els veïns no volen el canvi de nom aquest no s’ha de fer”. Alhora ha afegit que “en el cas que ho vulguin, potser també s’hauria de fer un procés de participació ciutadana per a què siguin els propis veïns que escullin el nom del seu carrer”.

Per la seva banda, el representant d’ERC, Gervasi Aspa, ha detallat que “s’ha de complir la llei i s’ha de fer fora la simbologia feixista dels carrers del municipi”. En la mateixa línia també s’ha expressat la portaveu de la CUP, Dayana Santiago, la qual ha afegit que “el feixisme no es consulta i serà la pròpia CUP qui denunciarà a l’Ajuntament de Deltebre per no complir amb la llei actual”.

Finalment, el representant del PP, Tomàs Castells, ha explicat que “enlloc de debatre sobre noms dels carrers, igual s’hauria de parlar d’urbanitzar el carrer ja que està situat en una zona estratègica del municipi ja que està al costat del mercat municipal de La Cava”.

 

Periodista.