La central nuclear d’Ascó investiga l’aparició de material radioactiu en un dels pous de les instal·lacions. El president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martín Schaferhausen, ha reconegut que s’han trobat aquestes substàncies fa unes setmanes i que s’està fent seguiment per esbrinar d’on procedeix. El lloc on s’ha detectat és un piezòmetre, una perforació de 30 metres de profunditat i deu centímetres de diàmetre, que controla el nivell i composició de l’aigua al terra.

Schaferhausen ha assegurat que es donaran els detalls quan es conegui el resultat de les investigacions. Tot i les explicacions les va donar a preguntes dels diputats del PSOE i en Comú Podem durant la Comissió d’Energia al Congrés. Fernando Martí Scharfhausen, va admetre que la trobada de cesi a la mostra, que es va produir entre la darrera setmana de febrer i la primera de març, va ser “una cosa peculiar” i va reconèixer que no saben per què es va produir això. “Quan s’inspeccionen una sèrie de pous, es prenen mostres i s’analitzen, i de sobte, es veu que hi ha una mostra en un pou que té una cosa que no hauria de tenir, i això és el que estem analitzant, tant el regulat com el regulador”, va concretar.

Per la seva banda, l’alcalde d’Ascó, ha tret importància al succés, afirmant que els “titulars són una mica exagerats” i ha llançat un missatge de tranquil·litat als veïns. “S’han trobat unes substàncies radiotòxiques que són traces, no són partícules”, ha puntualitzat Buixeda. Segons l’empresa que gestiona la central, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), aquest material no suposa cap perill per la seguretat ni per les salut de les persones i el medi ambient.

Periodista.