A l’abril del 1958 Amposta va inaugurar la primera biblioteca. Ubicada a la segona planta de l’Ajuntament, va obrir amb 2.500 referències bibliogràfiques. Tal com recull la premsa de l’època, els primers mesos va rebre prop de 5.000 lectors. Seixanta anys després i en un nou edifici, la Biblioteca té més de 10.000 socis, un fons de més de 40.000 documents i ha esdevingut un espai cultural de referència a les Terres de l’Ebre.

El 25 d’abril del 1958 va inaugurar-se la primera biblioteca d’Amposta. Ho va fer a la segona planta de l’edifici de l’Ajuntament, en un espai de 100 metres quadrats i on hi havia unes 2.500 referències bibliogràfiques. Durant els primers quatre mesos de vida, el nou equipament cultural va rebre prop de 5.000 lectors que van consultar més de 7.200 referències, tal i com recull la premsa de l’època. Seixanta anys després d’aquella fita, la Biblioteca té més de 10.000 socis i un fons de més de 40.000 documents, entre els que hi figuren joies com una primera edició del Folklore Tortosí, de Joan Moreira, datada de l’any 1934; Temps, vida i obres del polígraf D. Jaume Tió i Noé, de Francisco Mestre i Noé, de l’any 1927 o un Terres de l’Ebre de Sebastià J. Arbó, de l’any 47, i una edició en castellà, Tierras del Ebro, del 48. Des de l’any 1995 ocupa l’edifici de la zona del Castell amb el nom de Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó.

Al llarg dels anys ha esdevingut un espai cultural de referència al municipi i a les Terres de l’Ebre, consolidant no només la seva activitat habitual de préstec de llibres, sinó també la programació d’activitats que enriqueixen l’agenda cultural del municipi, algunes de les quals són cita obligada, com les Jornades de les Lletres Ebrenques, a l’octubre; la presentació de novetats literàries de forma setmanal, o les activitats que es programen des de l’àrea infantil, també cada setmana.

Dissabte, la Biblioteca va programar un conjunt d’activitats per commemorar l’efemèride, amb el còmic amb un paper destacat. I és que es va estrenar una nova zona amb més de 100 novetats. També va haver un taller de creació de còmics i la presentació del còmic Yuk al regne del Rei Gatú. També va haver temps per al repàs de la història de la biblioteca, per a un espectacle infantil i per a l’homenatge a socis històrics i als usuaris més lectors del 2017. L’estrella del dia va ser un racó amb totes les fitxes d’usuaris que es van crear manualment fins abans d’informatitzar la base de dades l’any 2000 i que es podien consultar.

Autor:

Periodista.