El jutjat d’Amposta que instrueix les denuncies contra les càrregues de la Guardia Civil a la Ràpita ja ha fet declarar a cinc agents antiavalots per les seves actuacions l’1 d’octubre. Mig any després, 60 dels 86 rapitencs ferits per la brutal càrrega davant del Pavelló Firal segueixen endavant amb les denuncies per presumptes delictes de lesions. Els advocats confien en poder identificar més agents i fer-los declarar.

A Tortosa, un jutge també investiga les càrregues de Roquetes, on van resultar ferides una desena de persones. Fa uns dies va reclamar a aquesta televisió les imatges enregistrades per incorporar-les a la instrucció. Han estat sis les persones que han posat denuncia i que ja han declarat. L’ajuntament també ha denunciat les destrosses fetes pels guàrdies civils al pavelló d’esports.

Tant al municipi del Baix Ebre, com al del Montsià, serà difícil d’oblidar la jornada en la que s’havia de votar la independència de Catalunya, en contra de les prohibicions de l’Estat.

Es per això que l’ajuntament rapitenc ha batejat la plaça del pavelló amb el nom d’1 d’octubre i ha encarregat un monument en record d’aquell dia, que es posarà just davant d’on van tenir lloc les càrregues. El mural de l’il·lustrador local Ignasi Blanch és, ara, el millor testimoni dels fets de l’1 d’octubre a Roquetes. A les Terres de l’Ebre, altres municipis com Tortosa, Amposta o Móra d’Ebre també han anomenat 1 d’octubre a places o pavellons.

Periodista.